Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Το άβατο των Φοιτητικών Εστιών

 blogtzanakis-_1_

Στέφανος Τζανάκης

Η υπόθεση της Φοιτητικής Εστίας στου Ζωγράφου – όπου η Αστυνομία συνέλαβε μαφιόζους που ζούσαν εκεί με τα χρήματα των φορολογουμένων – και οι αντιδράσεις κάποιων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιώνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τις οποίες αρνείται να πιστέψει ο Αλέξης Τσίπρας

Ένα κόμμα που εμφανίζεται να χαρακτηρίζει «γιουρούσι» μία τέτοια αστυνομική επιχείρηση και να ανησυχεί για τους πυροβολισμούς εναντίον πολίτη – του μαφιόζου, δηλαδή, που επιτέθηκε στην αστυνομικό κραδαίνοντας ένα κατσαβίδι – δύσκολα θα πείσει την πλειοψηφία ότι μπορεί να κυβερνήσει.

Το περίεργο στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στην υπόθεση υπήρχαν αρκετά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν «σκληρή αντιπολίτευση»: το κυριότερο είναι ότι οι αρμόδιοι – όχι μόνον η Αστυνομία – άργησαν πάρα πολύ να αντιδράσουν στα όσα συνέβαιναν στην Εστία. Αλλά φαίνεται ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση το πρόβλημα ήταν ότι έστω και καθυστερημένα, η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της.

Επομένως, ποιο είναι τι μήνυμα; Ότι αν οι ψηφοφόροι εμπιστευθούν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ , τότε οι Φοιτητικές Εστίες θα παραμείνουν ξέφραγα αμπέλια για τους κάθε λογής μαφιόζους, προκειμένου να λυτρωθούν από την αστυνομοκρατία. Πόσο κοντά στην διακυβέρνηση μπορεί να φτάσει ένα κόμμα με ένα τέτοιο μήνυμα;

Οι Φοιτητικές Εστίες είναι ένα από τα λίγα μέτρα που στοχεύουν στην μείωση των οικονομικών ανισοτήτων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Παρότι είναι λίγες – και οι περισσότερες κακοσυντηρημένες - δίνουν την δυνατότητα σε φοιτητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες να μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους. Είναι αυτονόητο ότι ένα κόμμα που δηλώνει ως προτεραιότητα την άμβλυνση των ανισοτήτων δεν θα μπορούσε να ευνοεί την εγκατάλειψή τους στα χέρια μαφιόζων. Αλλά τα αυτονόητα δεν γίνονται πάντοτε κομματική «γραμμή».

Πάνε σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εθνικές εκλογές – και πέρασε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί ότι θα άλλαζε το κόμμα του – και στο εσωκομματικό πεδίο τα κατάφερε, με το τελευταίο συνέδριο|: τώρα πια στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν αυτό που γνώριζαν όλοι οι υπόλοιποι – ότι αυτό είναι το κόμμα του Τσίπρα και όχι κάποιων άλλων. Ωστόσο, στο πολιτικό πεδίο, οι αλλαγές παραμένουν αδιόρατες ως μηδενικές.

Μόλις έλθει στην επικαιρότητα ένα θέμα που αφορά την θεματολογία του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή του 3%, οι πάντες στοιχίζονται πίσω από τις «παλιές, καλές κομματικές γραμμές». Εν ολίγοις, μία έφοδος της Αστυνομίας σε μία Φοιτητική Εστία είναι καταδικαστέα, βρέξει – χιονίσει. Ακόμα κι αν αφορούσε μία ληστεία ή έναν βιασμό – δηλαδή υποθέσεις του ποινικού Δικαίου.

Πώς μπορεί μία τέτοια τακτική – που την περιμένει κανείς από ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας – να εκφράσει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας; Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «προοδευτική διακυβέρνηση» εννοούν μία διακυβέρνηση όπου οι Φοιτητικές Εστίες θα είναι άντρα μαφιόζων χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται - έστω και με μεγάλη καθυστέρηση;

Και σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε – χωρίς να αλλάξει τίποτα στο καθεστώς των Φοιτητικών Εστιών, που οι περισσότερες έχουν παραδοθεί εδώ και χρόνια στις ορέξεις των πάσης φύσεως παραβατικών, είτε με την δικαιολογία της «κατάληψης», είτε λόγω απόλυτης αδιαφορίας των αρμοδίων. Τώρα που το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα, κοτζάμ αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κάτι να προτείνει; Θα μείνουν στο ότι ήταν «απαράδεκτη» η αστυνομική επιχείρηση; Δεν έχουν να πουν κάτι για την στήριξη των φοιτητών;

Σε κάθε περίπτωση, με τη Φοιτητική Εστία ασχολήθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά με την άνοδο των επιτοκίων ασχολήθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι αγορές δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όμως τα επιτόκια ανεβαίνουν για όλες τις χώρες – επομένως, οι αγορές θέλουν να αλλάξουν όλες τις κυβερνήσεις του πλανήτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου