Πλέον, η Καταλονία τελεί υπό τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης, που προκήρυξε εκλογές στην επαρχία και ο Πουτζεμόντ έχει καθαιρεθεί.
Την ίδια στιγμή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας (27
Οκτωβρίου), άρχισαν οι διεθνείς αντιδράσεις.
Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι «δεν αναγνωρίζει τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας η οποία παραβιάζει τις προστατευόμενες αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».
Το Παρίσι επίσης ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει, με τον Πρόεδρο Μακρόν να δηλώνει πως έχει μόνον έναν συνομιλητή στην Ισπανία και αυτός είναι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου», δήλωσε.
Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι «η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας», καθώς αυτή
«στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ.
«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ισπανία με μεγάλη ανησυχία. Η Κύπρος καταδικάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της ενότητας και διατήρηση της συνταγματικής τάξης του Βασιλείου της Ισπανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο των Εξωτερικών της Κύπρου.
«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, ο Φάρχαν Χακ.
«Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», ανέφερε το δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη».
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας.
«Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος», ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.
Και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «η μονομερή απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας».
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε την εμφάνισή της την επομένη με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου – και αφού ο Ισπανός πρέσβης, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», είχε αναφερθεί στην απουσία δηλώσεων στήριξης προς τη νόμιμη ισπανική κυβέρνηση.
Ανήμερα της εθνικής μας γιορτής, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε:
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος».
Περί μη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας δεν έκανε λόγο, αλλά ας πούμε ότι βγαίνει από τα… συμφραζόμενα.
Είχαν προηγηθεί, βέβαια, διάφορες συριζαϊκού τύπου δηλώσεις που όλο αυτό το μακρύ διάστημα της καταλανικής κρίσης καταδείκνυαν πως όχι μόνο δεν είχαν όρεξη να στηρίξουν την ακεραιότητα της Ισπανίας – πολύ επικίνδυνα πράγματα για μια χώρα που λέγεται Ελλάς – αλλά αντιθέτως στήριζαν διάφορες διαλυτικές τάσεις.
Πρώτος και καλύτερος ο κ. Παπαδημούλης που συνυπέγραψε επιστολή κατά της «καταστολής» - συγγνώμη, δεν κατάλαβα, αν μια οποιαδήποτε περιφέρεια σηκωθεί να φύγει τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει το Κράτος; - ο οποίος ακόμη και στις 22 Οκτωβρίου, όταν έδειχνε πού πάει το πράγμα, έγραψε στο τουίτερ πως «η Η κατάργηση της αυτονομίας της Καταλονίας από τον Ραχόι, ρίχνει λάδι στη φωτιά των εθνικισμών. Πληγή για την Ισπανία αλλά και για την Ευρώπη».
Επιπλέον, υπήρξαν πληροφορίες περί ενόχλησης της κυβέρνησης από τις δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη.
Με τη διαφορά ότι χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει. Ιδού τι είχε απαντήσει ο κ. Τζανακόπουλος στις 4 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της «ενημέρωσης» των δημοσιογράφων:
«Τα γεγονότα στην Καταλονία, τα βλέπουμε από τη σκοπιά μιας χώρας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και παίρνει εξαιρετικά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, οι εικόνες που είδαμε (σ.σ. η αυταρχική καταστολή) είναι εξαιρετικά θλιβερές και θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ενισχύουν αποσχιστικά αλλά και εθνικιστικά κινήματα, θέτοντας σε διακινδύνευση την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στον κατευνασμό της κρίσης, είναι ο δημοκρατικός διάλογος και αυτή είναι η σταθερή αρχή της ελληνικής κυβέρνησης».
Δηλαδή, ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στις 26 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε αίτημα της Ισπανίας για εθελοντική πρόωρη αποπληρωμή ποσού 2 δις ευρώ από δάνειο του ΕΜΣ. Ήταν αυτή η έκτη φορά που η Ισπανία ζήτησε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που είχε λάβει για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της το 2012 και το 2013.
«Η επίδοση ρεκόρ πρόωρων αποπληρωμών της Ισπανίας στον ΕΜΣ δείχνει τις καλές συνθήκες πρόσβασης στις αγορές που έχει και την άνετη θέση ρευστότητάς της. Η Ισπανία είναι σαφώς μία επιτυχημένη ιστορία αναφορικά με την υπέρβαση της πρόσφατης κρίσης και είμαι ευτυχής ότι ο ΕΜΣ έπαιξε έναν πολύ χρήσιμο ρόλο», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Θα μπορούσε να το πετύχει αυτό η Ισπανία αν είχε κατακερματιστεί;
Ήδη τα σημάδια της καταλανικής κρίσης έχουν αρχίσει να φαίνονται στην οικονομία της. Στις 17 Οκτωβρίου, η ισπανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 2,3% του ΑΕΠ—από 2,6% μέχρι τώρα—την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας το 2018, λόγω της «αβεβαιότητας» που συνδέεται με την κρίση στην Καταλονία, σύμφωνα με έγγραφό της το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφερόταν στο συγκεκριμένο έγγραφο, για την επόμενη χρονιά σε δημοσιονομικό επίπεδο η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα καταγραφεί μια «ελαφριά επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης, συνέπεια του αρνητικού αντίκτυπου της αβεβαιότητας η οποία σχετίζεται με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Καταλονία».
Αντίθετα, πριν ξεσπάσει η κρίση, η ισπανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2016, όπως και το 2015 και το ισπανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 0,7% στο δ΄ τρίμηνο έναντι του γ΄ τριμήνου, και κατά 3% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2015.
Επιπλέον, το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε στο 18,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ενώ ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 4,24 εκατ. άτομα, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Αυτά για τους μηδενιστές που χαίρονται κάθε φορά που προκαλείται μια διαλυτική κατάσταση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου