Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ο αντιπολιτευτικός καιροσκοπισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

       Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ύφεσης του δεύτερου τριμήνου της ελληνικής οικονομίας, η ικανοποίηση της ηγετικής  ομάδας  του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι να είναι μεγάλη.

       Αν μάλιστα τα ποσοστά της ύφεσης υπερέβαιναν κατά πολύ το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., τότε στην Κουμουνδούρου θα είχαμε πανηγύρια.

       Είναι γεγονός όμως ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει το ξέσπασμα της πανδημίας. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν  θα μπορούσε να πετύχει ανάπτυξη, όταν μάλιστα οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρέθηκαν σε βαθιά υφεσιακή πορεία το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

       Επίσης, το βάθος και το εύρος της κρίσης είναι ακόμα μη μετρήσιμο, ειδικά σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης από τον τουρισμό έως και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

 

      Παρ’ όλα αυτά, ο  αντιπολιτευτικός λόγος που ακολουθεί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι επιπόλαιος και ανεύθυνος.

       Με άλλα λόγια είδαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για μια ακόμη φορά, να μην στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει άδικη και ισοπεδωτική κριτική, να καταφεύγει σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και  να μοιράζει … δισεκατομμύρια  μόνο για να χαϊδέψει τα αυτιά ανθρώπων που δυσκολεύονται οικονομικά μετά την έξαρση της πανδημίας.

       Και τούτο διότι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή που έχουν  παρέλθει τα μεγάλα ηρωικά αριστερά αφηγήματα.

       Είναι γεγονός ότι η συγκυρία βοήθησε την επιθετική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν μια ρητορική άνευ θεωρητικού και πολιτικού βάρους.

       Ωστόσο ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απαξιώθηκαν ένεκα της κυβερνητικής τους θητείας, η οποία αποτέλεσε χαστούκι για πολλούς από εκείνους που τους χειροκρότησαν.

       Όλα αυτά δείχνουν αστεία. Στην πραγματικότητα όμως είναι τραγικό, δεκατέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα να μην έχει σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.

       Απέναντι στον πολιτικό καιροσκοπισμό της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει την  εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ συγχρόνως να φανεί συνεπής και ειλικρινής.

       Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη φετινή του παρουσία στη ΔΕΘ, χρησιμοποίησε «ορθό λόγο» που λειτουργεί κατευναστικά και ο οποίος απέχει πολύ των λεόντειων υποσχέσεων που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, της ρητορικής του μίσους που ακόμα εκπέμπει και της παράλογης αντιπολίτευσης που ασκεί.

       Κύριο μέλημά του κ. Μητσοτάκη, ήταν να δώσει απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις από την πανδημία, να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης, παράλληλα όμως ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τη μεταρρυθμιστική πορεία στην οικονομία.

       Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ένα σχέδιο «αυτοπεποίθησης» στην Άμυνα, την Υγεία και την Οικονομία.

       Οι εξαγγελίες συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα, ταυτόχρονα όμως αποτελούν και κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.

       Έχοντας να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι επέλεξε την οδό της ηπιότητας, της υπευθυνότητας και της συνεννόησης.

       Δεν υπήρξε ούτε μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που να συμβάλει στη δημιουργία διαχωρισμών και διχασμών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

       Είναι γενικά παραδεκτό ότι η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία θα είναι δύσκολη, διότι πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα.  Ωστόσο το κυβερνητικό σχέδιο είναι οργανωμένο και φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου