«Είναι λυπηρό ότι πολιτικοί σχηματισμοί της αντιπολίτευσης, σε κάθε ευκαιρία, επιτίθενται με πλήρη μηδενιστική διάθεση στον Έλληνα αστυνομικό», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος, απαντώντας νωρίτερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλ. Γρηγοριάδη για την «αστυνομική βία και αυθαιρεσία», είπε ότι «στη δραματική περίπτωση στο Πέραμα, μέρος της αντιπολίτευσης θέλησε να πολιτικοποιήσει το ζήτημα και να παρουσιάσει την αστυνομία ως ένα αυταρχικό, αντιδημοκρατικό μηχανισμό και τους παραβατικούς ως θύματα». Αυτές όμως οι προσεγγίσεις, είπε ο κ. Οικονόμου, δεν βοηθούν τη δημοκρατία, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, που αναφέρθηκε σε περιστατικά «αστυνομικής βίας» και «αυθαιρεσίας», σε «τραυματισμούς πολιτών ως και μελών του Κοινοβουλίου», κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, τον έλεγχο της ψυχολογικής κατάστασης των ατόμων που τα στελεχώνουν, και την πραγματική λογοδοσία για τις πράξεις τους. Ο κ. Γρηγοριάδης κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ενημερώσει «τι θα κάνει με τις στρατικοποιημένες ομάδες - ΜΑΤ, ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ- και με τη στελέχωση της ΕΛΑΣ αποκλειστικά με αποφοίτους σχολών τουλάχιστον 2ετούς πραγματικής δημοκρατικής εκπαίδευσης». Στο κλίμα αυτό, ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι οι άνθρωποι που σκότωσαν τον 18χρονο Ρομά στο Πέραμα, στην καλύτερη περίπτωση είχαν εκπαιδευτεί 4 μήνες και στην κακή περίπτωση 25 ημέρες.
Σε σχέση με τα όσα έγιναν στο Πέραμα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε ότι έγιναν τα προβλεπόμενα και σε επίπεδο δικαστικής διαδικασίας και σε επίπεδο πειθαρχικό. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι μέρος της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το ΜέΡΑ25, «στη δραματική αυτή περίπτωση, θέλησαν να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα και να παρουσιάσουν την αστυνομία ως ένα αυταρχικό, αντιδημοκρατικό μηχανισμό, και τους παραβατικούς, ως θύματα». Αυτές όμως οι προσεγγίσεις, είπε ο κ. Οικονόμου, δεν βοηθούν τη δημοκρατία, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η Ελλάδα είναι μια ώριμη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Το νομοθετικό της πλαίσιο και η λειτουργία του κράτους εγγυώνται τη σταθερότητα του πολιτεύματος και οφείλουν να εγγυώνται και την ασφάλεια των πολιτών, της ζωής και της περιουσίας, διότι η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ασφάλεια», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το συμβάν στο Πέραμα έγινε αφορμή για την περαιτέρω βελτίωση των επιχειρησιακών λειτουργιών και της διάρθρωσης δυνάμεων της 'Αμεσης Δράσης. Οι παράμετροι του περιστατικού, όχι μόνο του Περάματος αλλά και των άλλων, οδήγησαν σε αποφάσεις για περισσότερη και πιο πολυπεπίπεδη εκπαίδευση του προσωπικού της Αστυνομίας που βρίσκεται στους δρόμους μέρα και νύχτα και καλείται όλο και πιο συχνά να αντιμετωπίσει καταδιώξεις και ακραίες συμπεριφορές εγκληματιών, είπε ο κ. Οικονόμου και τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η συνεχής εκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τα στελέχη που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ και τις άλλες υπηρεσίες αμέσου επεμβάσεως και πρώτης αντίδρασης. «Το ζητούμενο για την Αστυνομία αλλά και το σύνολο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου και εξήγησε ότι το υπουργείο θα κινηθεί στρατηγικά στο τρίπτυχο της ψηφιοποίησης των επιχειρησιακών δομών - της διαλειτουργικότητας, της εκπαίδευσης και τεχνονωσίας του προσωπικού, της βελτίωσης του νομικού και διοικητικού πλαισίου, όπου χρειάζεται. «Είναι λυπηρό, ότι πολιτικοί σχηματισμοί της αντιπολίτευσης, σε κάθε ευκαιρία, επιτίθενται με πλήρη μηδενιστική διάθεση στον Έλληνα αστυνομικό, ότι ασκούν αντιπολίτευση με βλέμμα στραμμένο σε προηγούμενες δεκαετίες, στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι το έγκλημα έχει εξελιχθεί, οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, και η Ελλάδα είναι άλλη και το δημοκρατικό πολίτευμα είναι κεκτημένο. «Η έννοια του δικαιωματισμού, όπως την εννοούν κάποιοι κύκλοι της Αριστεράς, αγιοποιεί τον εγκληματία, εξαγνίζει τις συμπεριφορές του μειονοτικού και πετροβολεί τις δομές ασφαλείας του κράτους, τον άνδρα και τη γυναίκα αστυνομικό, προσβλέπει σε ένα κοινωνικό διχασμό, στην πόλωση σε κάθε ευκαιρία και αγνοεί τα δεδομένα της τάξεως, του νόμου και της πολιτειακής σταθερότητας στη χώρα. Επιχειρούμε για μια καλύτερη αστυνομία, για περισσότερη ασφάλεια, για μεγαλύτερη επιχειρησιακή δυνατότητα, ακόμη και όταν υπάρχουν αστοχίες, κενά, δυσλειτουργίες στη δράση της καθημερινότητας», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου και τόνισε ότι αυτές θα διορθωθούν, θα είναι αφορμές για μεγαλύτερη συγκρότηση, ετοιμότητα και δυνατότητα.
«Ο Έλληνας αστυνομικός δεν είναι ο εγκληματίας. Αποστολή του είναι να μάχεται τον εγκληματία. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει την ΕΛΑΣ η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινωνίας των Πολιτών, δίνει κουράγιο, αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση στους αστυνομικούς», ανέφερε επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, για να τονίσει ότι οι πολιτικά συμπλεγματικές συμπεριφορές και αντιδράσεις μειοψηφιών, δεν μπορούν να επηρεάσουν την αστυνομία που υπηρετεί το Σύνταγμα, τους νόμους, την τάξη, τη συλλογική ασφάλεια.
«Δεν σας χαρίζουμε τους Έλληνες αστυνομικούς. Είναι λαϊκά παιδιά, φτωχά παιδιά, παιδιά φτωχών οικογενειών που έχουν κάνει την επιλογή τους και είμαστε πλάι τους. Δεν τους θεωρούμε ξένους προς εμάς. Τους θεωρούμε μέσα στο κοινωνικό σώμα, θεωρούμε ότι είναι κομμάτι από εμάς, σάρκα εκ της σαρκός μας», απάντησε ο Κλέων Γρηγοριάδης και αναρωτήθηκε «κατά ποιον τρόπο πολικοποιήθηκε η δολοφονία του 18χρονου Ρομά, από τη στιγμή που τα στοιχεία είναι συντριπτικά».
«Το Κέντρο στο οποίο οφείλουν να υπακούσουν και θα υπάκουαν αν ήταν εκπαιδευμένοι οι άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ, τους διατάζει να πάψουν την καταδίωξη. Αν δεν καταπατούσαν τον όρκο τους και υπάκουαν στη διαταγή του Κέντρου, δεν θα είχε πεθάνει ένας 18χρονος άνθρωπος», ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και σχολίασε ότι οι αστυνομικοί «έριξαν 36 σφαίρες σε ακινητοποιημένο όχημα, το οποίο προσπάθησαν να ισχυριστούν ότι τους τραυμάτισε, αποδείχθηκε όμως ότι ουδόλως τους τραυμάτισε, έριξαν από πίσω σε ακινητοποιημένο όχημα, δεν έριξαν στα λάστιχα του αυτοκινήτου», είπε ο κ. Γρηγοριάδης και πρόσθεσε ότι ο υφυπουργός δεν είπε λέξη ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πήγε το ίδιο βράδυ στη ΓΑΔΑ για να τους επισκεφθεί. «Σας ρωτάω, κύριε Οικονόμου, είστε τόσο καιρό υπουργός, έχετε πάει ποτέ στην ΓΑΔΑ να δείτε κανέναν αριστεριστή αν είναι καλά στην υγεία του που τον χτύπησαν ΜΑΤ; Έχετε πάει ποτέ στη ΓΑΔΑ να δείτε κανέναν αναρχικό; Έχετε πάει ποτέ στη ΓΑΔΑ να δείτε κανέναν βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος που τον έχουν χτυπήσει τα ΜΑΤ; Δεν το έχετε κάνει. Το κάνατε όταν κινδύνευσε να αποκαλυφθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι, λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης, θέλω να πιστεύω, δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν 18χρονο», ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης και πρόσθεσε ότι ο κ. Οικονόμου σήμερα δεν είπε τίποτα και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, ως πολιτικός προϊστάμενος, να απολογηθεί ότι τα ΜΑΤ έδειραν την βουλευτή του ΜέΡΑ25 Μ. Απατζίδη.
Απαντώντας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, για το συμβάν στο Πέραμα, είπε ότι ο δικαστικός και πειθαρχικός έλεγχος είναι σε εξέλιξη και συνεπώς στο στάδιο αυτό δεν μπορεί να διατυπωθεί ασφαλής κρίση. «Πρόκειται για τραγικό συμβάν, η εξέταση του οποίου απαιτεί την σε βάθος διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών, σε συνδυασμό με την ακολουθία των ενεργειών όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι έχει ενημερωθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, ως εθνικός μηχανισμός διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας, έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και προσωπικής ελευθερίας και η υπόθεση βρίσκεται στην τακτική ανάκριση.
Σε σχέση με τον τραυματισμό της βουλευτού του ΜέΡΑ25, ο κ. Οικονόμου είπε: «Το καταδικάζουμε και το διερευνούμε με τη δέουσα προσοχή και να είστε απόλυτα βέβαιος ότι εκεί που υπάρχουν ευθύνες θα επιβληθούν, με τη δέουσα αυστηρότητα». Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Γρηγοριάδη στην ανάγκη εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι μια τέτοια αναφορά οδηγεί σε «πέρα για πέρα εσφαλμένη αντίληψη περί δήθεν ύπαρξης δημοκρατικού ελλείμματος, στις τάξεις των ανδρών και γυναικών της ΕΛΑΣ» και πρόσθεσε: «Επειδή ανήκω στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά κυρίως και ως επίτιμος αρχηγός της ΕΛΑΣ, επιτρέψτε μου να δηλώσω κατηγορηματικά την αντίθεσή μου και την αποστροφή μου απέναντι σε μια τόσο στρεβλή και επικίνδυνη, για την κοινωνική συνοχή, αντίληψη που επιχειρούν ορισμένοι να καλλιεργήσουν. Η ΕΛΑΣ κινείται και δρα αυστηρά εντός του πλαισίου του Συντάγματος και της έννομης τάξης της ελληνικής Πολιτείας. Διέπεται από πειθαρχία, δομική επάρκεια και πλαίσιο αυτοελέγχου, διαθέτοντας αποτελεσματικούς μηχανισμούς λογοδοσίας, για τις περιορισμένες αποκλίνουσες συμπεριφορές που ελέγχονται και τιμωρούνται».
Κάλεσε επίσης όσους αφήνουν αιχμές για τη δημοκρατική αντίληψη στο σώμα της ΕΛΑΣ, να μην λησμονούν ότι οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ ήταν αυτές που διεξήγαγαν όλες τις έρευνες για τις έκνομες ενέργειες και συμπεριφορές της ηγεσίας και των μελών της Χρυσής Αυγής, που οδήγησαν το φιλοναζιστικό μόρφωμα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Οικονόμου κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου να μην αναπαράγουν υπαινιγμούς για τη δημοκρατική αντίληψη της ΕΛΑΣ: «Απευθύνω κάλεσμα προς όλους και ειδικότερα προς τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου να μην αναπαράγονται υπαινιγμοί για τη δημοκρατική αντίληψη της Ελληνικής Αστυνομίας, που καθημερινά επιτελεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης την αποστολή της, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο την οποία διερχόμεθα, τόσο από πλευράς εξωτερικών όσο και εσωτερικών απειλών. Η αστυνομία διασφαλίζει τη σταθερότητα της δημοκρατίας απέναντι σε κάθε απειλή. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση που οφείλουμε όλοι στα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας, που από συστάσεώς της το 1984 έως και σήμερα έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, αριθμώντας εκατόν εξήντα νεκρούς εν ώρα καθήκοντος και πάνω από δύο χιλιάδες τραυματίες, Ελληνίδες και Έλληνες αστυνομικούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου