Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

ΑΝΤΏΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΊΔΗΣ

 

 ·        Ο μεγαλύτερος Έλληνας πυγμάχος όλων των εποχών

·        Υπήρξε πρωταθλητής κόσμου

·        Ο θρυλικός Έλληνας πυγμάχος που ταπείνωσε τον Χίτλερ

 Γράφει ο ΣΠΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 Ο θρυλικός Έλληνας πρωτοπυγμάχος Αντώνης Χριστοφορίδης που όλη η υφήλιος υποκλίθηκε στο ταλέντο του, γεννήθηκε στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας στις 26 Μαΐου το 1917. Στα πέντε του χρόνια έμεινε ορφανός, ο πατέρας του σκοτώθηκε σε μάχη στη Μικρά Ασία. Ήρθε πρόσφυγας με την μητέρα του και τα δύο αδέλφια του στην Αθήνα το 1922, αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ζωή τους δεν ήταν  στρωμένη με ροδοπέταλα. Ζούσαν φτωχικά σε μια παράγκα στους Αμπελοκήπους που έμπαζε κρύο από παντού και όταν έβρεχε έμπαζε νερό.

Στα 13 του χρόνια έμεινε ορφανός και από μητέρα και έτσι αναγκάσθηκε να πιάσει δουλειά (κουβαλούσε βαλίτσες σε ένα ξενοδοχείο) ενώ παράλληλα πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο. Σε ένα καβγά μεταξύ συμμαθητών αποκαλύπτεται το πυγμαχικό του ταλέντο. Έτσι ξεκινάει προπονήσεις πυγμαχίας στη σχολή του Αγαθοκλή Μπάρκα σε ένα υπόγειο της οδού Ασκληπιού.

Στα 17 του, είναι πλέον ένας τέλειος πυγμάχος και με τις λίγες οικονομίες που απέκτησε από την δουλειά του, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του στο Παρίσι. Εκεί συνάντησε τον επίσης πυγμάχο Πολύβιο Εξαρχόπουλο, ο οποίος τον πήγε σε φημισμένο προπονητή Πιέρ Γκανόν. Τα επόμενα 2-3 χρόνια είναι γεμάτα με διακρίσεις και οι Γάλλοι μιλούν με θαυμασμό για τον Έλληνα Christo (από το επίθετό του Χριστοφορίδης).

Το 1938 είναι μια κομβική χρονιά. Είναι η χρονιά που πρέπει να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στην κατηγορία των Μέσων Βαρών. Αντίπαλός του το καμάρι της Ναζιστικής Γερμανίας, ο επί 8 χρόνια αήττητος στα ρινγκ της Ευρώπης, πρωταθλητής Γκούσταβ  Έντε. Μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα 20.000 Ναζιστών παρουσία του ίδιου του Χίτλερ στο «Σπορ Πάλας» του Βερολίνου, ο Χριστοφορίδης στρίμωξε τον αντίπαλό του στην γωνία και τον σφυροκόπησε ανηλεώς.  Το ημερολόγιο έγραφε 14 Ιανουαρίου 1938 και ο Χριστοφορίδης κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.  Ο Χίτλερ έχει φύγει πριν τελειώσει ο αγώνας για να μην δει την ήττα του εκλεκτού του Αρείου. Στην επιστροφή του στο Παρίσι χιλιάδες φίλοι της πυγμαχίας αποθεώνουν τον Christo όπως τον αποκαλούσαν στη Γαλλία. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που τον υποδέχονται στον σιδηροδρομικό σταθμό ήταν ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, ο τραγουδιστής Μορίς Σεβαλιέ και ο γενικός γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, Μορίζ Τορέζ, που τον αγκάλιασε και τον φίλησε.

Με την δόξα στις βαλίτσες μεταναστεύει και πάλι στην Αμερική.

Στις 13 Ιανουαρίου 1941 στο Κλίβελαντ του Οχάϊο ο Αντώνης Χριστοφορίδης ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία ημιβαρέων βαρών (ελαφρά βάρη), αφού μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα νίκησε τον Ιταλο-Αμερικάνο Μέλιο Μπετίνα. Η νίκη πανηγυρίστηκε ξέφρενα από τους ομογενείς, καθώς την ίδια μέρα ο Ελληνικός Στρατός, πολεμώντας του ιταλούς φασίστες του Μουσολίνι, βρισκόταν προ των πυλών της Κορυτσάς. Η μοίρα και οι ικανότητές του έφεραν τον Αντώνη Χριστοφορίδη να νικήσει δύο φορές (έστω στο μποξ) τον Άξονα!

Στους 65 επίσημους αγώνες που έδωσε σημείωσε 43 νίκες (11 με νοκ άουτ), 15 ήττες και 7 ισοπαλίες.

Ήταν 31 Οκτωβρίου του 1985 το προσφυγόπουλο από την Σμύρνη που έκανε όλο τον πλανήτη να υποκλιθεί στο ταλέντο του άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς, σκορπώντας τη θλίψη στο χώρο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας πυγμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου