Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί χαίρεται;

Σάκης Μουμτζής
Να πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ το καταλαβαίνω. Κέρδισε τον δήμο της Αθήνας, μιάμισι περιφέρεια και πολλούς άλλους δήμους. Να χαίρεται το ΚΚΕ κι αυτό το καταλαβαίνω. Κέρδισε μερικούς δήμους που παραδοσιακά του ανήκαν, ενώ είχε μια ευπρόσωπη, συνολικά, παρουσία. 

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του. Κέρδισαν καμιά περιφέρεια; Μήπως κέρδισαν κάποιον μεγάλο δήμο; Είναι, τυπικά τουλάχιστον, ακόμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα μου πείτε ότι χαίρονται διότι η Νέα Δημοκρατία στο δεύτερο γύρο δεν πέτυχε το 13 στα 13 μαζί με το 3 στα 3 που ήταν ο στόχος της. Σωστό, αλλά έχει οκτώ δικούς της περιφερειάρχες και τέσσερις προερχόμενους από τον χώρο της και αν κάπου υπάρχει όντως μεγάλη ήττα αυτή εντοπίζεται αποκλειστικά στον δήμο της Αθήνας. Ενώ το εθνικό ποσοστό της κυμαίνεται στο 41% περίπου.

Όλα τα υπόλοιπα είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Και άρρωστος στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η Νέα Δημοκρατία του 41%. 

Αν κάποιο κόμμα θα πρέπει να ανησυχεί για το μέλλον του αυτό θα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι μάλλον αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση ή έχει βάλει πλώρη προς αυτήν. Το ντέρμπι των ευρωεκλογών δε θα αφορά την πρώτη θέση, αλλά τη δεύτερη και αυτό φαίνεται πως το έχουν αντιληφθεί κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτόν τον λόγο έριξαν την ιδέα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξουν στις ευρωεκλογές. 

Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε την πρόταση, άλλοι ευήθεις πολιτικοί την επικρότησαν, ονόματα δε λέμε. Άλλωστε, η αναζήτηση ρόλων είναι βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, ανεξαρτήτως ηλικίας και αντιμετωπίζεται με κατανόηση και κυρίως με συμπάθεια. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός πως ο ηγέτης τους έφυγε στις ΗΠΑ, ενόσω διαρκούσε η προχθεσινή εκλογική διαδικασία. Δεν περίμενε να μάθει τα αποτελέσματα των εκλογών και να κάνει δηλώσεις στην Κουμουνδούρου και όχι επί του αεροπλάνου. Τι θα άλλαζε στον προγραμματισμό του αν πετούσε για την Αμερική τη Δευτέρα; 

Επίσης, εντύπωση μου έκανε πως ουδείς από την εσωκομματική αντιπολίτευση δε σχολίασε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τι να πει άλλωστε; Οι άνθρωποι έχουν πολιτική σκέψη και βλέπουν όχι απλώς τι έγινε, αλλά κυρίως αυτό που έρχεται και σιωπούν. Μηδέν στα δεκατρία στις περιφέρειες και μόνον πέντε περιφερειακοί δήμοι στο λεκανοπέδιο. Δεν το λες και καλή επίδοση για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ούτε αποτελεί στρατηγική να επιδιώκεις απλώς τη φθορά του αντιπάλου—που συζητήσιμο είναι αν την πέτυχες—χωρίς να προωθείς τις δικές σου θέσεις και να κερδίζεις πόντους. Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που μετρά είναι τι ταμείο κάνεις. Και με 0 στα 13 το ταμείον είναι μείον.  

liberal.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου