Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Το πρώτο χαστούκι στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Στέφανο Κασσελά

 Το πρώτο χαστούκι στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Στέφανο Κασσελάκη

Ιστορικά μονοψήφια χαμηλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές - Εκτός δεύτερου γύρου πλην Θεσσαλίας

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα – χαστούκι που έλαβε από την κοινωνία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, έλαβε στην συντριπτική του πλειοψηφία μονοψήφια ποσοστά, στους δήμους και τις περιφέρειες με μοναδική εξαίρεση την Θεσσαλία, έχει προκαλέσει πολύ συζήτηση και μουρμούρες.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κυμάνθηκε σε ποσοστά μικρότερα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση συγκέντρωσε 17.83%, ενώ έχει να ελπίζει σε μία μόλις εκλογική περιφέρεια για το δεύτερο γύρο, αυτή της Θεσσαλίας, όπου ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κουρέτας κατετάγη δεύτερος.

Μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ

Η μεγάλη και ανησυχητική υποχώρηση των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πιθανότατα να εκφράζει την δυσαρέσκεια μέρους της κοινωνικής βάσης του κόμματος, δεν αποκλείεται να επωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ το οποίο πλέον διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση.

Η Κουμουνδούρου κατέγραψε σοκαριστικά, μονοψήφια, ποσοστά σε μια σειρά από περιφέρειες όπως:

  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο υποψήφιος της Κουμουνδούρου ήρθε τέταρτος με ποσοστό 5,92%.
  • Στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Κεντρική Μακεδονία, το κομματικό ψηφοδέλτιο κατετάγη τέταρτο με 7,16%.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο κομματικός υποψήφιος ήρθε τρίτος με 11,73%.
  • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την οποία επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης παραμονή της διαδικασίας ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε εξίσου τρίτος, με ποσοστό 10,85%.
  • Ποσοστά μικρότερα από ποτέ κατέγραψε ο υποψήφιος της Κουμουνδούρου στην Πελοπόννησο, φτάνοντας το 8,07%.

Παράλληλα, εκτός δεύτερου γύρου έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και στους μεγάλους δήμους, δηλαδή:

  • Αθηναίων
  • Θεσσαλονίκης
  • Πατρέων και
  • Πειραιά, αφού ο Γιάννης Μώραλης εξελέγη από χθες, ενώ
  • η επιλογή του στο πρόσωπο του Δημάρχου Λαρισαίων, Σταύρου Καλογιάννη δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς έχασε το δήμο.

Στην μεγάλη αποχή αποδόθηκαν τα μικρά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε μια προσπάθεια να υπερβούν το αρχικό -και οριζόντιο για τις τάσεις- σοκ, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα στα υψηλά ποσοστά αποχής, που στο δήμο Αθηναίων για παράδειγμα άγγιξε το 67%, κάνοντας λόγο για «αδιαφορία» του εκλογικού σώματος, το οποίο εμφανίζει στοιχεία «απολιτίκ επιλογών». Στις ερμηνείες της συριζαϊκής Ιερουσαλήμ απέναντι στο χθεσινό τσουνάμι για την Κουμουνδούρου προστίθεται η έλλειψη χρόνου από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων, η απουσία κοινωνικής γείωσης του κόμματος ανά την Ελλάδα, η έλλειψη πολιτικής υποδομής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και βέβαια η κούρσα για τη διαδοχή στο κόμμα, που απορροφούσε μέχρι πρόσφατα κάθε ικμάδα ενέργειας και διάθεσης για το χθεσινό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, όμως, ακόμη και οι πλέον έντονοι στην εσωκομματική κριτική τους απέναντι με τους χειρισμούς της νέας ηγεσίας αναγνωρίζουν ανοιχτά πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «Πρόεδρος 10 ημερών» και «δεν επέλεξε κανένα από τα πρόσωπα που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές», τόσο στους δήμους, όσο και στις περιφέρειες. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η όποια ευθύνη για το χθεσινό αποτέλεσμα βαραίνει τον κ. Κασσελάκη λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα στελέχη, δεν συνεπάγεται ότι ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τίθεται πλήρως εκτός του κάδρου των ευθυνών για το χθεσινό αποτέλεσμα, κυρίως λόγω… δυναμικής. «Το πολιτικό μήνυμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι θετικό» εκτίμησε χθες ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, συμπληρώνοντας πως «η αντικατάσταση του Αλέξη Τσίπρα από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έδωσε αυτό το θετικό πράγμα, τη θετική δυναμική που αρκετοί περίμεναν» και στην οποία προσέβλεπε, άρρητα μεν, και η Κουμουνδούρου.

Η έλλειψη της παραπάνω δυναμικής καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η παντελής απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από το δεύτερο γύρο στις περιφέρειες (πλην Θεσσαλίας), όπως και στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, έστρεψε αναγκαστικά τον Στέφανο Κασσελάκη σε ελιγμούς, αλλά και σε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας ισότιμα ως «εξαιρετικούς υποψηφίους» τόσο τον κομματικό υποψήφιο, Κώστα Ζαχαριάδη, όσο και αυτόν της Χαριλάου Τρικούπη, Χάρη Δούκα. Με την Κουμουνδούρου, μάλιστα, μακριά από το δεύτερο γύρο στην πρωτεύουσα, «σήμερα δόθηκε ένα πρώτο μήνυμα για την ανάγκη η χώρα μας να έχει μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, η οποία να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να προσθέσει -επικαλούμενος τον Αλέξη Τσίπρα- πως «υπάρχουν ευκαιρίες από εδώ και πέρα για να χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη η οποία θα κυβερνήσει τον τόπο μας». «Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη. Αλλά για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο είπε ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας. Είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση χθες», όπως τόνισε.

Ο ρόλος του Πολάκη στα χαμηλά ποσοστά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η ραγδαία επιδείνωση των ποσοστών της Κουμουνδούρου χθες δεν είναι ασύνδετη με την αναβάθμιση του Παύλου Πολάκη σε «υπερσυντονιστή» του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος, η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, δύο εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες δηλαδή, απογοητεύοντας ένα μέρος της κομματικής βάσης σε τέτοιο βαθμό, που οι καλά γνωρίζοντες στο κόμμα να μιλούν για «μαύρη Πέμπτη τύπου Κατρούγκαλου», καθώς εστάλη από την νέα ηγεσία «μήνυμα ανοχής», όπως ισχυρίζονται, σε «ύφος και πρακτικές» μακρινές στην Αριστερά και «εξαιρετικά πολωτικές».

Παράλληλα, η χθεσινή ανάρτηση του κ. Πολάκη κατά του σκιτσογράφου, Δημήτρη Χατζόπουλου, τον οποίο ο Βουλευτής Χανίων εγκαλεί για μια γελοιογραφία του «πάγωσε», κατά πληροφορίες, ακόμη και «προεδρικούς» βουλευτές, καθώς έδωσε συνέχεια σε «πρακτικές στοχοποίησης» ανθρώπων του Τύπου, όπως επισημαίνεται, πρακτικές που είχε καταδικάσει η Πολιτική Γραμματεία επί Τσίπρα, με τον Βουλευτή Χανίων να ζητά τότε συγγνώμη από τον Πρόεδρο και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, με γραπτή επιστολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου