Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος; Τί δείχνουν οι έρευνες;

 

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει μυστηριώδης, με πολλές θεωρίες και εικασίες γύρω από τις συνθήκες του θανάτου του. 

Η έλλειψη πειστικής διάγνωσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν ο Αλέξανδρος υπέκυψε σε μια μυστηριώδη ασθένεια χωρίς γνωστή θεραπεία εκείνη την εποχή ή αν έπαιξε ρόλο κάποιο βρώμικο παιχνίδι, όπως η δηλητηρίαση.

Η αμηχανία επιτείνεται από την παρατήρηση ότι το σώμα του Αλεξάνδρου δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ημέρες μετά τον θάνατό του. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο συνέβη σε συνθήκες υψηλής υγρασίας χωρίς ειδικά μέτρα συντήρησης, προβλημάτισε τους συγχρόνους και τροφοδότησε διάφορες ερμηνείες στο πέρασμα των αιώνων.

Τί λένε τα στοιχεία;

Οι αναφορές για τις τελευταίες ημέρες του Αλεξάνδρου περιγράφουν μια ξαφνική και βασανιστική ασθένεια που τον κατέλαβε για δώδεκα ημέρες. Τη νύχτα πριν από την έναρξη της ασθένειάς του, ο Αλέξανδρος συμμετείχε σε μια ξέφρενη συνάντηση κατανάλωσης αλκοόλ με συνεργάτες του, προσθέτοντας ένα επίπεδο ίντριγκας στις συνθήκες που οδήγησαν στην ασθένειά του. Το γεγονός ότι το σώμα του Αλεξάνδρου δεν αποσυντέθηκε, παρά την απουσία οποιασδήποτε ειδικής φροντίδας, οδήγησε ορισμένους να τον θεωρήσουν θεϊκή μορφή, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μυστικοπάθεια γύρω από τον θάνατό του.

Τα επακόλουθα του θανάτου του Αλεξάνδρου σηματοδότησαν μια ταραχώδη περίοδο στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καθώς η αυτοκρατορία που είχε σφυρηλατήσει αντιμετώπισε σύγχυση και διαμάχες για την εξουσία. Η αναζήτηση της ακριβούς φύσης του θανάτου του Αλεξάνδρου καθίσταται κρίσιμη για την κατανόηση της ιστορικής σημασίας αυτής της ταραχώδους περιόδου.

Μια αξιοσημείωτη θεωρία που προτάθηκε από την Κάθριν Χολ το 2018 αμφισβητεί τη συμβατική αφήγηση. Η Χολ, ανώτερη λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Dunedin, προτείνει ότι ο Αλέξανδρος μπορεί να μην πέθανε κατά τη διάρκεια των δώδεκα επώδυνων ημερών, αλλά αντίθετα να έμεινε παράλυτος. Σε μια εποχή που η έλλειψη κίνησης θεωρούνταν σημάδι θανάτου, η θεωρία αυτή εισάγει την πιθανότητα μιας λανθασμένης διάγνωσης, προσθέτοντας μια διαφορετική διάσταση στην ιστορία.

Η δηλητηρίαση ως πιθανό σενάριο!

Η δηλητηρίαση παραμένει μια πειστική θεωρία, δεδομένου του κοιλιακού πόνου που βίωσε ο Αλέξανδρος. Ενώ οι αρχαίες πηγές αποδίδουν τη δηλητηρίασή του σε διάφορα άτομα, η έλλειψη χημικών δηλητηρίων εκείνη την εποχή θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την εξήγηση. Ορισμένοι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν πως η δηλητηρίαση μπορεί να επήλθε από το αλκοόλ, εξαιτίας της αναφερόμενης σημαντικής κατανάλωσης αλκοόλ από τον Αλέξανδρο.

Οι θεωρίες για τη φύση της ασθένειας του Αλέξανδρου ποικίλλουν και περιλαμβάνουν ελονοσία, τυφοειδή πυρετό, πνευμονία, σύνδρομο Guillain-Barre και νεκρωτική παγκρεατίτιδα. Οι αντικρουόμενες απόψεις των εμπειρογνωμόνων αυξάνουν την πολυπλοκότητα της διαλεύκανσης του ιατρικού μυστηρίου που περιβάλλει τον θάνατό του.

Πέθανε 32 ετών

Ο πρόωρος θάνατος του Αλεξάνδρου σε ηλικία 32 ετών ανέκοψε μια εξαιρετική άνοδο στην εξουσία. Από τις πρώτες στρατιωτικές επιτυχίες του μέχρι την κατάκτηση τεράστιων εδαφών στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, ο αντίκτυπός του στον αρχαίο κόσμο ήταν μια τεράστια τομή που όρισε τον κόσμο. Το χαοτικό επακόλουθο του θανάτου του, που σημαδεύτηκε από μάχες εξουσίας και αβεβαιότητες, υπογραμμίζει τη σημασία της διαλεύκανσης των μυστηρίων που περιβάλλουν τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το ταξίδι της επιστροφής στη Βαβυλώνα, γεμάτο προκλήσεις όπως μια ανταρσία και ένα δύσκολο έδαφος, χρησιμεύει ως σκηνικό για τις τελευταίες ημέρες του Αλεξάνδρου. Διαφορετικές μαρτυρίες προσφέρουν διαφορετικές οπτικές γωνίες για τα τελευταία του λόγια, με ορισμένες να δίνουν έμφαση στην αναγνώριση των στρατηγών και των στρατιωτών του καθώς πέθαινε.

Ποιητικές ερμηνείες από Πέρσες ποιητές και αφηγήσεις  συμβάλλουν σε δραματικές αναδιηγήσεις της στιγμής του θανάτου του Αλεξάνδρου. Αυτές οι ιστορίες, φορτωμένες με συμβολισμούς και μυστικισμό, προσθέτουν στρώματα πολυπλοκότητας στην ιστορική αφήγηση.

Η ταφή του

Μετά το θάνατό του, προέκυψαν συζητήσεις σχετικά με τον τόπο ταφής του Αλεξάνδρου, αντανακλώντας την πολιτική διαμάχη της εποχής. Η απόφαση να μεταφερθεί το σώμα του στη Μακεδονία και η περίτεχνη νεκρώσιμη πομπή αντιμετώπισαν διαφωνίες. Η αναζήτηση του τόπου τελικής ανάπαυσης του Αλεξάνδρου συνεχίζεται, με θεωρίες που κυμαίνονται από το Βρετανικό Μουσείο, τη Μακεδονία, την Αίγυπτο μέχρι τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

Στον 21ο αιώνα, η αναζήτηση της αλήθειας πίσω από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνεχίζεται, με συνεχείς προσπάθειες να αποκαλυφθεί η τοποθεσία του τάφου, του φέρετρου και των λειψάνων του. Το αίνιγμα που περιβάλλει μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας παραμένει, προσκαλώντας σε συνεχή εξερεύνηση και έλεγχο των λεπτομερειών του μυστηριώδους θανάτου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου