Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΜΟΥΜΤΖΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ!! «Εμείς που ψηφίζουμε τελευταία χρόνια ΝΔ είμαστε μουσαφίρηδες»

 

Οι ιδεολογικές αντοχές ενός Νεοδημοκράτη


Σάκης Μουμτζής

Είναι γνωστό πως η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη της Δεξιάς και του Κέντρου, δύο διακριτών ρευμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής. Βέβαια, αυτοί οι δύο χώροι έχουν ανανεωθεί στα ιδεολογικά τους προτάγματα προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις των καιρών. Αυτός ο χώρος της λεγόμενης Κεντροδεξιάς αποτελεί τον ιστορικό κορμό της Νέας Δημοκρατίας που κινείται γύρω από το 30%. Προφανώς δεν αρκεί για να αποκτήσει η παράταξη το απαιτούμενο πλειοψηφικό ρεύμα ώστε να κυβερνήσει, όμως χωρίς αυτό το 30% καταρρέει. 

Ο πρωθυπουργός με την παρουσία του από το 2016 ενέπνευσε την εμπιστοσύνη σε έναν ετερόκλητο κόσμο να στρατευθεί στη Νέα Δημοκρατία. Το μεταρρυθμιστικό - εκσυγχρονιστικό του προφίλ και η ικανότητα του να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συσπείρωσαν γύρω του αυτό το πολύτιμο 10% το οποίο του χαρίζει συνεχώς νίκες από το  2019. 

Προσοχή όμως: αυτό το 10% ήρθε και κάθισε επάνω στο παραδοσιακό, στο ιστορικό 30% που ακολουθεί την παράταξη εδώ και πολλές δεκαετίες. Στα εύκολα και στα δύσκολα, που δεν ήταν λίγα. 

Σε λίγες ημέρες, όπως υποστηρίζουν όλα τα ρεπορτάζ, η κυβέρνηση θα φέρει στη βουλή νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι μια ρύθμιση που φαίνεται ότι ξεπερνά τις αντοχές του συντηρητικού ψηφοφόρου της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές αυτής της ρύθμισης τη θεωρούν ένα αναγκαίο εκσυγχρονιστικό μέτρο. Οι αντιστάσεις μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι ισχυρές. Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός; Δεν υπάρχουν ισορροπίες που μπορεί να τηρηθούν. Ή φέρνει το νομοσχέδιο στη Βουλή ή δεν το φέρνει. 

Υποθέτω ότι θα ζυγίσει την κατάσταση και θα αποφασίσει αναλόγως. Θα εκτιμήσει αν απλώς υπάρχει μια διάσταση κορυφής που μπορεί να ξεπεραστεί ή αν αυτή η διάσταση διατρέχει τον κορμό της Νέας Δημοκρατίας και θα επηρεάσει τη συνοχή της. Ούτως ή άλλως σε ζητήματα συνείδησης δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. 

Όλοι εμείς που δεν ανήκουμε στον παραδοσιακό κορμό της Νέας Δημοκρατίας, όλοι εμείς που απλώς ψηφίζαμε τα τελευταία χρόνια Νέα Δημοκρατία και εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την παράταξη, θα πρέπει να αντιληφθούμε ένα πράγμα: πως συγκατοικούμε - και καλά κάνουμε - με πολίτες συντηρητικούς που βλέπουν με άλλη ματιά ορισμένα κοινωνικά θέματα. Και αυτοί οι πολίτες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της βάσης της παράταξης. Εμείς είμαστε μουσαφίρηδες. 

Ο Αντώνης Σαμαράς με μια συνέντευξη - παρέμβασή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», τοποθετήθηκε αρνητικά στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, εκφράζοντας όλον αυτόν τον κόσμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ένα 14% που εκφράζεται από άλλα μικρά πολιτικά κόμματα. Αυτό το ποσοστό, που συνολικά ιδωμένο αποτελεί το «τρίτο κόμμα», ενδέχεται στις ευρωεκλογές να ακουμπήσει ή και να υπερβεί το 20%.  

Προφανώς για την ευστάθεια του πολιτικού μας συστήματος είναι προτιμότερο όλος αυτός ο συντηρητικός κόσμος, στο μεγαλύτερο μέρος του, να εκφράζεται μέσα από τη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά αυτή η παράταξη θα πρέπει να συνεχίσει να εκπροσωπεί και τις δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Πώς θα παντρευτούν αυτά,  επαφίεται στις ικανότητες του πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι στιγμής απέδειξε πως τις διαθέτει.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου