Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Βουλή(;) 3.000 χρόνων αποκαλύφθηκε στην Γερμανία, κοντά σε αρχαίο βασιλικό τάφο στα «ελληνικά πρότυπα»…

Του Γιώργου Λεκάκη

Ίχνη μιας αίθουσας, μήκους άνω των 30,5 Χ 9,15 μ., έχουν ανακαλυφθεί στην βόρεια Γερμανία.

«Ήμασταν συγκλονισμένοι από το πόσο μεγάλο πρέπει να ήταν αυτό το κτήριο», είπε ο Immo Heske (από το Πανεπιστήμιο Georg-August του Göttingen).

Ο κ. Heske και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι το κτήριο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα συνεδριάσεων / βουλή(*) από τον Hinz(**), τον βασιλιά του Prignitz, πριν από περίπου 3.000 χρόνια!

Από την μελέτη προκύπτει ότι οι τοίχοι της αίθουσας ήταν φτιαγμένοι από ξύλινες σανίδες και φινίρισμα με πήλινο σοβά. Υπολογίζεται ότι είχε ύψος περίπου 7 μ. – άρα πιθανόν πολυώροφη. Η στέγη ήταν πιθανότατα από άχυρο. Αποκαλύφθηκε επίσης ένα κεντρικό τζάκι και ένα μικροσκοπικό αγγείο, που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες.

Το Prignitz - βορειοδυτικά του Βραδεμβούργου - είναι γνωστό για τον μεγαλιθικό τάφο του Mellen (μια συνοικία του Lenzen). Περίτεχνη ταφική λατρεία της ΜεσοΛιθικής Εποχής. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τάφους στην Γερμανία «εξαφανίσθηκαν», ιδιαίτερα στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Οι μεγάλοι ογκόλιθοι συχνά συνθλίφθηκαν από πετράδες και χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό. Ο τάφος του Mellen «έχασε» τρεις από τις έξι πέτρες του καπακιού του, πολλές πέτρες στήριξης και διακόσμησης. Το 1887 το Mellener Hünenbett ετέθη υπό προστασία μνημείων και έκτοτε παραμένει σε αμετάβλητη κατάσταση. Όμως, δεν έχει ακόμη μελετηθεί επιστημονικά! Και οι ταφές στον θάλαμο κατεστράφησαν από λαθρανασκαφείς τον 19ο αιώνα.

Το πέτρινο μνημείο στο Teufelsberg (βορειοανατολικά του χωριού Wolfshagen) ήταν τόπος λατρείας και ταφής. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν έναν διπλό πετρόκυκλο με διάμετρο περίπου 7 μ. Βρισκόταν στην θέση αρχαιότερης τοποθεσίας αποτέφρωσης. Στον περιβάλλοντα χώρο αυτού του λατρευτικού συγκροτήματος υπήρχαν πολυάριθμοι τάφοι αποτέφρωσης με πολύ διαφορετικά σχήματα τάφων. Η ποικιλία των σχημάτων και των πέτρινων ταφικών κατασκευών στο Teufelsberg είναι άτυπη και μοναδική για τους επίπεδους ταφικούς χώρους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Prignitz. Οι πέτρινοι ταφικοί περίβολοι είναι στην πραγματικότητα ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ταφικών τύμβων με πλούσια επίπλωση, ωστόσο, οι ρηχοί τάφοι από το Teufelsberg περιείχαν συνήθως μόνο λίγα ταφικά αντικείμενα / κτερίσματα. Λόγω της πέτρινης αρχιτεκτονικής, αντιπροσωπεύουν προφανώς μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα. Ο σημαντικός χώρος λατρείας και ταφής της ύστερης εποχής του Χαλκού χρησιμοποιήθηκε την εποχή που κτίσθηκε και ο βασιλικός τάφος του Seddin.

Ο «βασιλικός τάφος του Seddin», ανακαλύφθηκε το 1899, από εργάτες. Είναι ένας από τους πλουσιότερους τάφους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Βόρεια Ευρώπη. Ευρίσκεται στο Hinzeberg(**), κοντά στο Seddin, στον 53ο παράλληλο [53° 8′ 56″ N, 11° 59′ 34″ E). Σύμφωνα με τον θρύλο, αυτός είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης ενός βασιλιά Hinz(**). Τα κτερίσματα ευρίσκονται στο Επαρχιακό Μουσείο Märkisches στο Βερολίνο. Από το 2000, διεξάγονται εντατικές νέες αρχαιολογικές έρευνες σε αυτόν τον βασιλικό τάφο. Ο μνημειακός τάφος εκτίσθη στα τέλη του 9ου αιώνα π.Χ. Έχει διάμετρο 64 μ. και το παλαιότερο ύψος ήταν περίπου 10 μ. Ο τύμβος αυτός ξεχωρίζει από όλους τους άλλους διατηρημένους ταφικούς τύμβους στην βόρειο Γερμανία. Ο ταφικός θάλαμος με τα πολυάριθμα πολύτιμα αντικείμενα είναι επίσης μοναδικός σε μέγεθος και κατασκευή και πιθανότατα είναι διαμορφωμένος στα ελληνικά πρότυπα («της Ιταλίας / Νότιας Ευρώπης»). Όλα αυτά δείχνουν ότι ο άνδρας που θάφτηκε εκεί είχε εξαιρετικά υψηλή κοινωνική θέση κατά την διάρκεια της ζωής του.

ΠΗΓΗ: «'Spectacular' hall, likely used by Nordic Bronze Age royalty, unearthed in Germany - The massive hall was built roughly 3,000 years ago and would have been used by royalty», Live Science, 4.11.2023. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.11.2023.

(*) Ας σημειωθεί εδώ, ότι η αρχαιότερη βουλή στον κόσμο, βρέθηκε στην Πολιόχνη Λήμνου, και είναι 5.000 – 6.000 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου