Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Βρέθηκαν όπλα μεγάλης εμβέλειας 31.000 χρόνων! 10.000 χρόνια αρχαιότερα απ’ όσο έλεγαν έως τώρα!

 

Του Γιώργου Λεκάκη

Η τεχνολογία του κυνηγιού διαμόρφωσε θεμελιωδώς τις στρατηγικές επιβίωσης των πρώιμων πληθυσμών των ανθρώπων.

Το Maisières / Maîsiéres είναι πόλη της Βαλλονίας, του Δήμου Mons, στην επαρχία Hainaut του νότιου Βελγίου, στον 50ό παράλληλο [50°29′13″N 3°57′51″E].

Στον αρχαιολογικό χώρο του Maisières-Canal, ο οποίος ευρίσκεται στις όχθες του ποταμού Haine[1], ευρέθησαν, ανάμεσα σε άλλα, δόρατα, που κατασκευάσθηκαν πριν από 31.000 χρόνια!

Η παλαιολιθική (πρώιμη Gravetian) τοποθεσία του Maisières-Canal ανακαλύφθηκε το 1966.

Η χρονολόγηση των αντικειμένων ανατρέπει την χρήση τέτοιων κυνηγετικών όπλων μεγάλων αποστάσεων, τα οποία μπορούν να ωθήσουν αιχμές έως και 260 πόδια, κατά περίπου 10,000 χρόνια!

Για να προσδιορίσουν πώς χρησιμοποιήθηκαν οι πέτρινες αιχμές τους, ερευνητές από το TraceoLab και το Πανεπιστήμιο της Λιέγης εκτόξευσαν αντίγραφα αυτών των παλαιολιθικών βλημάτων με τόξα και δόρατα και στην συνέχεια συνέκριναν τα σημάδια που προέκυψαν στις λόγχες των αντιγράφων, με σημάδια στα πραγματικά παλαιολιθικά βλήματα.

Η κ. N. Taipale (του TraceoLab) εξήγησε ότι τα σημάδια που έκαναν τα δόρατα στα αντίγραφα βλημάτων ταιριάζουν πολύ με τα σημάδια που βρέθηκαν στα τεχνουργήματα από το κανάλι Maisières-Canal.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν επί πλέον τεχνουργήματα για να δουν εάν μπορούν να βρουν ακόμη παλαιότερα παραδείγματα όπλων μεγάλης εμβέλειας.

ΠΗΓΗ: J. Coppe, κ.ά. «Terminal ballistic analysis of impact fractures reveals the use of spearthrower 31 ky ago at Maisières-Canal, Belgium», Scientific Reports, vol. 13, αρ. 18305 (2023) 25.10.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.10.2023. Πανεπιστήμιο της Λιέγης «Long-distance weaponry identified at the 31,000-year-old archaeological site of Maisières-Canal - A study conducted by TraceoLab at the University of Liège reveals the existence of long-distance weaponry 10,000 years earlier than previously estimated», eureka, 6.11.2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου