Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Σκουπιδαριό το αρχαίο λατομείο στην Μόρια Λέσβου!

 

Με το μάρμαρό του κτίσθηκαν αρχαία μνημεία
σε Μυτιλήνη, Πέργαμο, Ρώμη!

Του Γιώργου Λεκάκη

Όπως γράφει το υπ. Πολιτισμού το «αρχαίο λατομείο μαρμάρου, το οποίο χωροθετείται σε ιδιωτική έκταση (σ.σ.: !!!)(*) στην αγροτική περιοχή της Μόριας, 4 χλμ. περίπου βορειοδυτικά της Μυτιλήνης θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία αυτού του είδους στην Λέσβο, αλλά και στον ευρύτερο αιγαιακό χώρο. 

Καταλαμβάνει έκταση μήκους 200 μ., πλάτους 120 μ. και βάθους 30

μ., σε ορισμένα σημεία. Περιλαμβάνει 9 βασικές εξορυκτικές κοιλότητες και πολλές μικρότερες στην περιφέρεια.

Για την εξόρυξη του υλικού, όπως στα περισσότερα λατομεία, διάνοιγαν πάνω στο πέτρωμα τομές με κλιμακωτή διάταξη. 

Μέσα σε αυτές κατασκεύαζαν σφηνοειδείς οπές για την τοποθέτηση ξύλινων σφηνών, με τις οποίες επιτυγχανόταν η απόσπαση παραλληλεπίπεδων ογκόλιθων. 

Τα ίχνη των εργαλείων στα τοιχώματα των λάκκων σχηματίζουν το μοτίβο της ιχθυάκανθας, χαρακτηριστικό των λατομείων των ρωμαϊκών χρόνων.

Το μάρμαρο του λατομείου εντάσσεται, από γεωλογική άποψη, στους άνω τριαδικούς σχηματισμούς της αυτόχθονης ενότητας της Λέσβου. 

Είναι σκούρο γαλαζόφαιο, συχνά με φλεβώσεις κρυσταλλικής δομής σε πιο ανοιχτή γκρίζα έως λευκή απόχρωση, χονδρόκοκκο με αδρή επιφάνεια, που δεν προσφέρεται για στίλβωση.

Η λειτουργία του λατομείου τοποθετείται χρονικά κυρίως το διάστημα από τους ελληνιστικούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα. Το υλικό εξόρυξης χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή πάρα πολλών μνημείων της αρχαίας Μυτιλήνης (αρχαίο θέατρο, ρωμαϊκό υδραγωγείο κ.α.) αλλά, επίσης, μεταφέρθηκε και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μνημείων στην αρχαία Πέργαμο, στην Ρώμη και σε πολλές περιοχές της επικράτειας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η σύγχρονη εξορυκτική δραστηριότητα στο χώρο, που διακόπηκε πριν 40 χρόνια περίπου, μαζί με τη διάβρωση προκάλεσαν φθορές στη μορφή του μνημείου».

Δεν είναι κρίμα, ένα τέτοιο αρχαιολογικό και πολιτιστικό μνημείο, να είναι σήμερα ένα σκέτο σκουπιδαριό, μη αξιοποιήσιμο και άγνωστο, αφού δεν υπάρχει καν μια πινακίδα που να ενημερώνει τον περιηγητή περί αυτού; - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ, Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος Πειήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.10.2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου