Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Πρετεντέρης: Σαν σπασμένο καράβι

Η έλλειψη ουσιαστικού αντιλόγου εξελίσσεται σε βαρίδι.

Η αλλοπρόσαλλη ανακατωσούρα που ξεκίνησε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές συνεχίζεται και σήμερα, μερικούς μήνες μετά από αυτές.

Ο λόγος είναι τόσο απλός, που μοιάζει σχεδόν φυσιολογικός.

Δεν υπάρχει αντιπαράθεση παρά μόνο μια συνεχής φασαρία τυλιγμένη σε μια ακατάπαυστη φλυαρία. Και δεν υπάρχει αντιπαράθεση επειδή δεν υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος.

Τα υπόλοιπα εννοούνται εύκολα.

Είναι αστείο και ταυτοχρόνως λυπηρό μια ολόκληρη χώρα να ασχολείται χαχανίζοντας με τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και να διαπληκτίζεται για μια σιδηροδρομική τραγωδία.

Πέρασαν έξι μήνες από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και η μόνη αντιπαράθεση που θα θυμηθεί ο ιστορικός του μέλλοντος είναι αν τα Τέμπη χρειάζονται εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή.

Το βέβαιο είναι ότι η έλλειψη ουσιαστικού αντιλόγου εξελίσσεται σε βαρίδι. Κάτι σαν σπασμένο καράβι.

Οχι επειδή το ισχνό βάρος της αντιπολίτευσης πλήττει την ποιότητα της δημοκρατίας. Η δημοκρατία στην Ελλάδα του 2023 δεν τελεί υπό αίρεση και οι μόνοι που τη ζημιώνουν ή την υποτιμούν είναι κάτι αυτόκλητοι φρουροί της.

Το ζήτημα δηλαδή δεν είναι αν η δημοκρατία έχει καταστεί αναιμική ή ευάλωτη. Τα περάσαμε αυτά. Αλλά πώς η κοινωνία θα κάνει πλέον το επόμενο βήμα.

Πώς θα δρομολογήσει δηλαδή τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός και ο οποίος είναι ίσως ο μόνος δρόμος που διατηρεί μια σαφή εθνική και κοινωνική προοπτική.

Αλλά αυτό για να το συνειδητοποιήσεις χρειάζεται κι ένα κουκούτσι μυαλό.

Δεν γίνεται ο προβληματισμός για το αυταπόδεικτο δημογραφικό έλλειμμα να συμπυκνώνεται σε μια αντιδικία για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Ούτε να συζητούμε σοβαρά το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα αν θα έχουμε μόνο κρατικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά κέντρα.

Ούτε οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί να κλείνουν τα σχολεία για την Παλαιστίνη.

Η έλλειψη σοβαρού αντιλόγου όμως αυτό ακριβώς αναδεικνύει. Και η έλλειψή του οφείλεται μόνο εν μέρει στην ισχύ της κυβέρνησης. Κυρίως υπογραμμίζει την αδυναμία της αντιπολίτευσης – «των αντιπολιτεύσεων» είναι ίσως ο ακριβής όρος…

Διότι το πολιτικό μέγεθος και η σημασία δεν είναι απόρροια μόνο εκλογικών ποσοστών, ούτε σειράς εκλογής. Προκύπτει από την ικανότητα πειστικής παρέμβασης, συγκροτημένης προοπτικής και αυθεντικής έκφρασης της κοινωνίας.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει όντως να στρατευθεί στον δρόμο του εκσυγχρονισμού, έχει να υπολογίζει μόνο στον εαυτό της (σε κάποιον εαυτό της, τέλος πάντων…) και στις δυνάμεις της κοινωνίας.

Δύσκολα θα βρει τη συμπαράσταση των αντιπάλων της.

Αλλά τουλάχιστον μάλλον δυσκολότερα θα ταλαιπωρηθεί από την αντίστασή τους.

Γιάννης Πρετεντέρης
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου