Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Απ´ τον διαδυκτιακό φίλο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΜΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΗΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1946

 Μπορεί να είναι εικόνα αποκομμα εισιτηρίου και κείμενο

 
Κανένας στο χωριό δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα συνέβαινε το πρωινό της 26η Νοεμβρίου του 1946.
Οι αντάρτες του ΔΣΕ μετά τις επιθέσεις στον Αρχάγγελο, την Ενωτία και το Σκρα εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Μανδάλου Γιαννιτσών κι αφού εγκλώβισαν τη χωροφυλακή που φύλαγε το χωριό άρχισαν τις θηριωδίες.
Συνολικά 24 πολίτες (4 άνδρες, 5 γυναίκες και 15 ανήλικοι, οι 11 μεταξύ 3-9 ετών) βρήκαν φρικτό θάνατο, από όπλα, τσεκούρια και μαχαίρια. Της Δέσποινας Βασιλειάδου, που ήταν έγκυος 8-9 μηνών, έσχισαν την κοιλιά και έβγαλαν το έμβρυο, ενώ έπειτα ακρωτηρίασαν με τσεκούρι και τουφέκισαν τα 8 ανήλικα παιδιά της. Ο σύζυγος της Ηλίας Βασιλειάδης γλίτωσε το θάνατο και ύστερα νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο με ισχυρό ψυχικό κλονισμό.
Η Ανθούσα Βασιλειάδου, ηλικιωμένη 70 ετών, η νύφη της Βικτώρια, τα παιδιά της Βικτωρίας Κατίνα, Βασίλης, Θεοδώρα, Βαγγέλης και Γιάννης δολοφονήθηκαν με μαχαίρι. Ανάλογα φρικτό θάνατο με διάφορες μεθόδους βρήκαν ο Στέλιος Πετρίδης, η σύζυγος του Μαρία και το οκτάχρονο παιδί τους, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης με το γιο του, η Ακριβή Βασιλειάδου και ο Σάββας Λεοντιάδης. Του τελευταίου πριν τον σκοτώσουν του έκοψαν τα χέρια και τα πόδια με τσεκούρι. Ενός χωροφύλακα του έβγαλαν τα μάτια, του τρύπησαν το κρανίο, μέσα από την τρύπα πέρασαν ένα σχοινί και τον κρέμασαν, αν και οι πηγές δεν προσδιορίζουν αν τα υπέστη αυτά ζων ή αν επρόκειτο για σκύλευση πτώματος (τακτική συνήθης για αμφότερους. Το γεγονός πως τα αρχεία του στρατού και της χωροφυλακής δεν κάνουν λόγο για αιχμαλώτους χωροφύλακες συνηγορεί στο να θεωρηθεί η δεύτερη εκδοχή πιο πιθανή.
Τις επόμενες ώρες οι αντάρτες εξουδετέρωσαν και τους εγκλωβισμένους χωροφύλακες και συνέχισαν τις καταστροφές στο Μάνδαλο και αποχώρησαν το βράδυ όταν μια πυροβολαρχία του στρατού που έφτασε για βοήθεια άρχισε να τους βομβαρδίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου