Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Δήγματα (Νοεμβρίου 2023)

Κώστα Δημ Χρονόπουλου *

Α) ΤΟΥΡΚΙΣΜΟΙ:

Τελικά το θέμα είναι και θρησκευτικό , ειδικότερα αν είσαι Μουσουλμάνος και μάλιστα Τούρκος ταγός.  Ο κος Πρόεδρος της γειτόνισσας, εκφράζει την αγανάκτησή του, και κατακεραυνώνει τις ΗΠΑ, επειδή αναμειγνύονται και στέλνουν στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν έχουν σύνορα με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η Τουρκία όμως η οποία αναμειγνύεται –που ακριβώς , πως και πόσο συνορεύει ;. Με τη Λιβύη «συνόρευσε» …. (θαλασσο) χαρτογραφικά (!). Τώρα (από απόσταση και πάλι) το πράττει … θρησκευτικά (!). Με απλά λόγια /Τουρκοευχολογικά: Όπου Μουσουλμάνοι, εκεί και , αδελφικά, τουρκικά σύνορα. Το ζήτημα θα ήταν φαιδρό, κατάλληλο για νούμερο επιθεώρησης του Μεσοπολέμου, αν δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις. Η τουρκική ανάμειξη, η προσφορά ποικίλης στήριξης, η παροχή προστασίας, δεν είναι άμοιρη ολέθριων συνεπειών.  Ο αυτόκλητος ρόλος του Τ ο υ ρ κ ο α γ α π η τ ι κ ο ύ, ο οποίος φιλοδοξεί να ηγηθεί (άρα και να αυτοαναγορευτεί πατερούλης) του Ισλάμ, όπου Γης, είναι δεδομένος. Όπως δεδομένη –και απροκάλυπτα διατυπωμένη – η στόχευση για …. Νεκρανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η κ λ α υ σ ι γ ε λ α σ τ  ι κ ή (=προξενεί κλαυσίγελω) προσέγγιση της σύγχρονης ιστορικής πραγματικότητας, ενέχει, per se, μεγάλους κινδύνους/ανείπωτες παρενέργειες. Η Τουρκία θέλει να (ξανα) γίνει μεγάλη δύναμη (!). Εκτός πραγματικότητας. Ο συνδυασμός με την παρουσία πυγμαίων Δυτικών αναστημάτων, και θλιβερών συμφεροντολόγων κρατικών οντοτήτων, ευνοεί τους Ασιάτες. Αν μάλιστα σε αυτό

συνυπολογιστούν οι ιδέες μεγαλείου των Τούρκων ηγετών καθώς και η εκδήλωση εντονότατων ατταβιστικών φαινομένων, τότε το μέλλον προοιωνίζεται ζοφερό για την ίδια αλλά και άλλους λαούς !.

*

Β)Πολιτικό Σύστημα και δυνατότητες (του) :

«Ανίκανο το πολιτικό Σύστημα για μεγάλες αποφάσεις» απεφάνθη (οψίμως) πρώην πληθωρικός  Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.                                                                                                                                    Ας δούμε περί τίνος πρόκειται:

1.     Προδήλως οπτασιάζεται πως υφίσταται πολιτικό Σύστημα (!...).

ΚΣ (=Κομματικό Σύστημα),  φαύλη Κ ο μ μ α τ ο κ ρ α τ ί α   έχουμε και συνεπώς η αναζήτηση ή η συζήτηση περί ικανοτήτων /δυνατοτήτων ενός ανύπαρκτου πράγματος /συστήματος/αντικειμένου, είναι –εξ ορισμού- ανεδαφική.

 2.      Πως άραγε να πάρει «μεγάλες αποφάσεις όταν πελαγώνει στην προσπάθειά του (το «Σύστημα») να πάρει … μικρές;. Δεν είναι αυτό απογοητευτικά αντιφατικό /άλογο, και υποκριτικό;. Όταν πχ αδυνατεί να πιάσει και να τιμωρήσει δέκα σχολιαρόπαιδα και συμμορίες ανηλίκων που επιδίδονται σε ενδο και έξω σχολικό bulling, ξυλοδαρμούς, βιασμούς, μαχαιρώματα κ. α ανάλογες  «ευπρεπείς κοινωφελείς συμπεριφορές»; . Όταν αντί να πιάσει –ως έχει υποχρέωση –τους φοροφυγάδες και φοροκλέφτες, βάζει φόρους (ΕΝΦΙΑ, εισφορές αλληλεγγύης, περικοπή δώρων κ.ο.κ);. Φαντάζομαι ότι αρκούν τα παραπάνω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα περισσής ανικανότητας και ισχυρής αδυναμίας επιτέλεσης καθήκοντος.

3.     Χρησιμοποιήθηκε ο όρος: «Πολιτική Ασυμμετρία». Αντί –του ορθού- :                    Κ ο μ μ α τ ι κ ή   Α σ υ μ β α τ ό τ η τ α . Τι νόημα έχει η ενασχόληση με τον βαθμό ασυμμετρίας , όταν (εν) υπάρχει κομματική ασυμβατότητα;. Αποκλίνουν οι απαιτήσεις , τα συμφέροντα των πολιτών από τις στοχεύσεις , όπως και τις πενιχρές (συνήθως) ικανότητες/δυνατότητες των πολιτικών.  (Σ.Σ Το ότι οι πρώτοι «επιλέγουν» -νομίζουν – τους δεύτερους είναι μια άλλη μακρά πονεμένη δημοκρατική ιστορία).

4.     Τέθηκε επίσης και ζήτημα: «Αδυναμία λειτουργίας του Συστήματος καθοδηγητικά /διαπαιδαγωγικά για την κοινωνία» . Ευχολόγιο, αστειάκι, ή μήπως άγνοια του ρόλου του παιδαγωγού;. Ο (οιοσδήποτε) «παιδαγωγός», οφείλει πρωτίστως να είναι ο ίδιος πεπαιδευμένος /καλλιεργημένος, ώστε να διαπαιδαγωγήσει , ως αγωγός (η θ ι κ ο α γ ω γ ό ς) την κοινωνία.  Πιστεύει άραγε κανείς νουνεχής –και μη υποκριτής ή κ ο μ μ α τ ο ψ ω μ ι ζ ό μ ε ν ο ς Άνθρωπος –πως το «Π.Σ» μας, αποτελείται από ενάρετα , ανιδιοτελή, πεπαιδευμένα /(δια) μορφωμένα άτομα;.

5.     Πάντοτε αντιμετωπίζω τους ποικιλώνυμους … Δ ι α π ι σ τ ω τ έ ς  των τεκταινόμενων, με ειρωνική συγκατάβαση. Όταν όμως πρόκειται για «πολιτικούς» ταγούς οι οποίοι κατείχαν υψηλότατα αξιώματα /θέσεις –                             Θ ω κ ο ύ χ ο ι  του Συστήματος –τότε μπερδεύομαι, κυριολεκτικά. Αδυνατώ να αντιληφθώ πως άνθρωποι που κυβέρνησαν , ομιλούν (από καθέδρας;) για τις αδυναμίες /ανικανότητες ενός «Συστήματος» το οποίο υπηρέτησαν και τώρα το κατακρίνουν (;) . Τι άραγε έκαναν οι ίδιοι για να το βελτιώσουν ή –και- να το αλλάξουν;. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και η πενιχρή αυτογνωσία καθώς και η ανεπαρκής αυτοκριτική δεν βλάπτει, τουλάχιστον όσο η υποκρισία !.

 Γ) Τιμητικές Παρουσίες

Προς τιμήν του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ (εκτός των συντρόφων του), παραβρέθηκε –και ο κος Πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζω πως σκέφτηκε ο Κυβερνήτης. Πιθανώς θεώρησε ότι ο τιμώμενος επιτέλεσε σημαντική  Εθνική προσφορά με επιτεύγματα όπως:

·        Το εθνικό όνειδος των Ιμίων, με την Ελληνική Σημαία έρμαιο /λάφυρο των … ανέμων; .

·        Την ανοχή διεφθαρμένων πρωτοκλασσάτων συντρόφων του;.

·        Την νοθεία των εκλογών του 2000, με αλλοδαπούς «ψηφοφόρους» που μεταφέρθηκαν και βαφτίστηκαν, για την εκλογική περίσταση, Ελληνοπόντιοι/Ρωσοπόντιοι –περίπου 80.000 ψήφισαν- με αποτέλεσμα να πάρει με οριακή πλειοψηφία, τότε, το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές;.

·        Το ότι μας ενέταξε στην ΟΝΕ με λεόντειο σε βάρος μας, αναλογία δραχμής –ευρώ;.

·        Την κομπίνα του χρηματιστηρίου που κατέστρεψε ανθρώπους και περιουσίες;.

·        Το ότι κυκλοφορούσαν βαλίτσες και σακούλες με δισεκατομμύρια δραχμές για τις ανάγκες του Κόμματος;.

·        Το ότι –δουλοπρεπώς- ευχαριστούσε τους Αμερικανούς;

·        Τα όσα συμφώνησε στη Μαδρίτη και Ελσίνκι;.

Για τα παραπάνω (ολίγα –πλην ενδεικτικά- και τηλεγραφικά) έπρεπε άραγε να τιμηθεί –και από την ΝΔ – ο περι ου ο λόγος;. Σε κάθε ευνομούμενο Κράτος, θα προχωρούσε δικαστική έρευνα για την νοθεία του 2000 και όχι μόνον. Επιλέχθηκε αιδήμων σιωπή (συγκάλυψης) προκειμένου να μην διαταραχτεί η κοινωνική συνοχή (σ.σ διατηρείται με … συμψηφισμούς νοθείας;).

·          Οι «κακεντρεχείς» διατείνονται πως κομματικές σκοπιμότητες /αλίευση στελεχών του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ , υποχρέωσαν τον κύριο Πρωθυπουργό να τιμήσει –ως μη ώφειλε – τον πρώην Πρωθυπουργό.

 

ΥΓ Δεν αποκλείεται –τώρα που συμβαίνουν παρόμοιες δυσπερίγραπτες αποδόσεις τιμών - τον ερχόμενο Δεκέμβριο η ΝΔ (σύσσωμη;) με τον Αρχηγό της, να τιμήσουν και την μνήμη των πεσόντων χωροφυλάκων στου Μακρυγιάννη!.                                                Να το δω κα να (μην) το πιστέψω.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου