Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Πομπηία: Ανακαλύφθηκε τοιχογραφία με μια πρώιμη εκδοχή πίτσας

 Πομπηία: Ανακαλύφθηκε τοιχογραφία με μια πρώιμη εκδοχή πίτσας

Διακρίνεται δίπλα σε ένα κύπελλο κρασί. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μπορεί να τρωγόταν γαρνιρισμένη με φρούτα ή με μπαχαρικά και ένα είδος...


Διακρίνεται δίπλα σε ένα κύπελλο κρασί. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μπορεί να τρωγόταν γαρνιρισμένη με φρούτα ή με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο.

Τοιχογραφία που αναπαριστά κάτι που θα μπορούσε να ήταν ο πρόγονος της ιταλικής πίτσας ανακαλύφθηκε στον τοίχο ενός σπιτιού στην Πομπηία, όπως ανακοίνωσε χθες το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως η πίτα που διακρίνεται στην τοιχογραφία δίπλα σε ένα κύπελλο κρασί, μπορεί να τρωγόταν γαρνιρισμένη με φρούτα όπως ρόδια ή χουρμάδες ή με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο, ανέφερε το υπουργείο.

Αν και από τεχνική άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί πίτσα,

αφού της λείπουν κλασικά υλικά όπως η ντομάτα και η μοτσαρέλα, αυτό που βρέθηκε στην Πομπηία «μπορεί να είναι ο μακρινός πρόγονος» της σύγχρονης πίτσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Πομπηία: Ανακαλύφθηκε τοιχογραφία με μια πρώιμη εκδοχή πίτσας

Πομπηία: Ανακαλύφθηκε τοιχογραφία με μια πρώιμη εκδοχή πίτσας

Η Πομπηία, που καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, βρίσκεται μόλις 23 χλμ. από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πόλη που είναι η πατρίδα της ιταλικής πίτσας, ένα φαγητό που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και προστατεύεται από την Unesco.

Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στην τραπεζαρία ενός σπιτιού δίπλα στο οποίο βρισκόταν ένα αρτοποιείο, που είχε εν μέρει ανασκαφεί τον 19ο αιώνα και όπου οι ανασκαφές ξανάρχισαν τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.

Το δελτίο Τύπου του Ιταλικού Υπουργείο επικεντρώνεται στο γεγονός πως αυτού του είδους οι τοιχογραφίες επικαλούνται το έντονο ελληνιστικό στοιχείο.

“Γνωστές στην αρχαιότητα ως xenia, εμπνεύστηκαν από τα ‘φιλόξενα δώρα’ που προσφέρονταν στους επισκέπτες σύμφωνα με μια Ελληνική παράδοση που χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο (3ος-1ος αιώνας π.Χ.)” συνεχίζει το Υπουργείο. Αν και “περίπου τριακόσιες τέτοιες απεικονίσεις είναι γνωστές από τις βεζουβιανές πόλεις” δεν φαίνεται να υπάρχει “σύγκριση για την πρόσφατα ανακαλυφθείσα τοιχογραφία, η οποία είναι επίσης εντυπωσιακή για την αξιοσημείωτη ποιότητά της”.

Συνεχίζει το δελτίο Τύπου. “Σε ένα απόσπασμα της Αινειάδας του Βιργιλίου μπορεί κανείς να συμπεράνει την τοποθέτηση φρούτων και άλλων προϊόντων των αγρών πάνω σε θυσιαστήρια ψωμιά που χρησιμεύουν ως mense (Λατινικά για τραπέζι ή βάση): τη στιγμή που οι Τρώες ήρωες τρώνε, μετά τα φρούτα, και τα ψωμιά που χρησιμοποιούνται ως δοχεία, συνειδητοποιούν στο βεργιλικό έπος ότι η προφητεία (σύμφωνα με την οποία θα έβρισκαν μια νέα πατρίδα) εκπληρώθηκε, όταν ‘οδηγούμενοι σε άγνωστες ακτές, έχοντας εξαντλήσει κάθε τροφή’, η πείνα θα τους οδηγήσει να ‘καταβροχθίσουν ακόμη και τις mense ”.

Πομπηία: Ανακαλύφθηκε τοιχογραφία με μια πρώιμη εκδοχή πίτσας


Υψηλό το ενδιαφέρον του Τύπου για την ανακάλυψη, αλλά και ο ενθουσιασμός του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο: “Η Πομπηία δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει, είναι ένα σεντούκι που αποκαλύπτει πάντα νέους θησαυρούς”.

Αξιοσημείωτα και τα σχόλια του Διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Γκάμπριελ Τζουχτρίγκελ: “Σε αυτή την τοιχογραφία παρατηρούμε ορισμένα θέματα από την ελληνιστική παράδοση, τα οποία επεξεργάστηκαν αργότερα συγγραφείς της ρωμαϊκής-αυτοκρατορικής περιόδου”, στοιχεία τα οποία δείχνουν “την αντίθεση μεταξύ ενός λιτού και απλού γεύματος, που θυμίζει μια σφαίρα μεταξύ του βουκολικού και του ιερού, από τη μια πλευρά, και της πολυτέλειας των ασημένιων δίσκων και της φινέτσας των καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών αναπαραστάσεων από την άλλη”.

Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον Διευθυντή Τζουχτρίγκελ, παραπέμπει στην πίτσα “η οποία επίσης ξεκίνησε ως ‘φτωχό’ πιάτο στη νότια Ιταλία και η οποία έχει πλέον κατακτήσει τον κόσμο και σερβίρεται και σε πρωτοκλασάτα εστιατόρια”.

Στον χώρο της Πομπηίας, που ανακαλύφθηκε τον 16ο αιώνα, σημειώνεται τελευταία έντονη αρχαιολογική δραστηριότητα έπειτα από χρόνια παρακμής και παραμέλησης, χάρη κυρίως σε ένα σχέδιο ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κρ. Μαυρής, ErtNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου