Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες για το ναυάγιο στην Πύλο: Καταθέσεις «φωτιά» από διασωθέντες κατά των δουλεμπόρων

Οι επιζώντες περιγράφουν πώς τους φοβέριζαν οι συλληφθέντες κρατώντας μάλιστα ο ένας εκ αυτών έναν σωλήνα αλλά και το ρόλο που είχε ο καθένας τους κατά τη διάρκεια του μοιραίου ταξιδιού
Τις αποκαλυπτικές καταθέσεις των επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη των εννέα κατηγορουμένων οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για δουλεμπόριο έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Οι επιζώντες περιγράφουν πώς τους φοβέριζαν κρατώντας μάλιστα ο ένας εκ αυτών έναν σωλήνα αλλά και το ρόλο που είχε ο καθένας από τους συλληφθέντες. 

«Από τις φωτογραφίες που μου δείχνετε, αναγνωρίζω το Νο 70 ως το άτομο που έπαιρνε το τιμόνι όταν ξεκουραζόταν ο καπετάνιος και ήταν ο δεύτερος που έκανε κουμάντο στο πλοίο μετά τον καπετάνιο. Όλοι τον φοβόμασταν πολύ. Το Νο 64 ήταν το άτομο που έφτιαχνε την μηχανή όταν χαλούσε. Τα άτομα με τα Νο 56 57 74 83, 84 και 94 ήταν τα άτομα που μας έδιναν φαγητό και νερό που κινούνταν ελεύθερα μέσα στο πλοίο και μας φώναξαν και μας φοβέριζαν» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους διασωθέντες. 

 «Το άτομο με το νούμερο 84 μας έβριζε γιατί ήθελε να κάνει κουμάντο. Το άτομο με το νούμερο 94 μας ζήταγε τα λεφτά μας και κράταγε έναν σωλήνα για να μας φοβερίζει» κατέθεσε ένας ακόμη διασωθέντας.

Σοκαριστικές είναι και οι μαρτυρίες τους λίγα λεπτά πριν βυθιστεί το αλιευτικό σκάφος παρασύροντας στο θάνατο εκατοντάδες μετανάστες. 

«Ενώ καθόμουν στα γόνατα και διάβαζα ευχές, ξαφνικά ένιωσα το σκάφος να γέρνει από τη μια μεριά. Άρχισε να μπάζει νερό. Τότε όλοι μετακινηθήκαμε από την άλλη μεριά και επειδή το βάρος πήγε στην άλλη πλευρά το σκάφος άρχισε να βουλιάζει. Κάποιοι πήδηξαν στη θάλασσα και κάποιοι άλλοι κρατιόντουσαν από διάφορα σημεία. Όσοι δεν πρόλαβαν να βγουν βυθίστηκαν στο νερό μαζί με το σκάφος» περιγράφει διασωθέντας.

«Κάποια στιγμή είχα ακούσει τον καπετάνιο να λέει ότι ήμασταν 747 άτομα εκ των οποίων οι 500 υπήκοοι Πακιστάν. Μας έδιναν ελάχιστο φαγητό και νερό βρώμικο» αναφέρει.

Οι επιζώντες αναφέρονται όμως και στις πληρωμές των δουλεμπόρων. «Έδωσα σε κάποιον Πακιστανό 8.000 ευρώ για να κανονίσει το ταξίδι μου για την Ιταλία. Μετά τις δέκα πέντε ημέρες και αφού ταξιδεύαμε οχτώ ώρες με βανάκια μας μετέφεραν όλους σε μια παραλία της Λιβύης. Εκεί στη θάλασσα περίπου δύο ναυτικά μίλια από την ακτή βρισκόταν ένα παλιό σκάφος μάλλον αλιευτικό. Ξεκινήσαμε ξημερώματα του Σαββάτου για το ταξίδι μας, με περίπου εξακόσια με εξακόσια πενήντα άτομα» ανέφερε διασωθέντας. 

Τη Δευτέρα στην εισαγγελία οι 9 κατηγορούμενοι 

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Συνεχίζονται οι έρευνες 

Παράλληλα, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στα διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση του αλιευτικού. Στις έρευνες παίρνουν μέρος μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του λιμενικού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι έρευνες είναι άκαρπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου