Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ναυάγιο στην Πύλο: «Το πλοίο έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκαν οι άνθρωποι και έγινε το μοιραίο»-Εισαγγελική παραγγελία Ντογιάκου

Το μοιραίο αλιευτικό έχασε τη μηχανή του και λίγη ώρα αργότερα ανετράπη, λόγω της βίαιης μετακίνησης των επιβαινόντων σε αυτό, ανέφερε ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης.

«Το σκάφος έχασε τη μηχανή του και μετά από λίγο ανετράπη, επειδή μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Οι άνθρωποι δεν είναι φορτίο να μένουν ακίνητοι. Άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο», τόνισε ο Ν. Αλεξίου.

Όπως ανέφερε, το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, «αλλά στη δική μας περιοχή έρευνας και διάσωσης, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου».



«Ενημερωθήκαμε από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ότι κάποιο αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων βρίσκεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα ενεργοποίησε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τα σχέδιά του. Δέσμευσε παραπλέοντα πλοία προκειμένου να εντοπιστεί το αλιευτικό και ταυτοχρόνως συμμετείχε στην έρευνα εναέριο μέσο το οποίο περιπολούσε», όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού.

Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξίου τόνισε: «Προσεγγίστηκε το σκάφος από δύο φορτηγά πλοία και παράκτιο περιπολικό σκάφος. Οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή δηλώνοντας ότι δεν θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα. Θέλουμε να πάμε στην Ιταλία.

Μιλάμε για ένα καράβι το οποίο είναι στην κατάσταση που το βλέπετε φορτωμένο με πάρα πολύ κόσμο, με ανθρώπους να το κυβερνούν, που έχουν μια ναυτοσύνη αμφιβόλου ποιότητας».

«Παραμείναμε στο σημείο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε»



Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, εξηγώντας τη στάση του Σώματος ανέφερε: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου με ένα κατάμαυρο αλιευτικό σκάφος 25 μέτρων γεμάτο με κόσμο στο εξωτερικό κατάστρωμα, το οποίο αρνείται τη βοήθεια αν πας να του εκτρέψεις την πορεία του βιαίως. Η μετατόπιση αυτή του κόσμου, η οποία έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, θα είχε συμβεί νωρίτερα και θα ήμασταν και υπαίτιοι εμείς για το ναυτικό ατύχημα. Και μάλιστα δεν θα είχαμε και τη δυνατότητα να σώσουμε 104 ανθρώπους, όπως εν τέλει έγινε.

Όταν λοιπόν χθες το βράδυ κατάφερε και έφτασε το περιπολικό σκάφος το δικό μας και του αρνήθηκαν τη συνδρομή, εμείς παραμείναμε στο σημείο, ούτως ώστε εάν τυχόν γίνει το οτιδήποτε να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να επέμβουμε. Και αν μου επιτρέπετε καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους επειδή παρά την αντίδρασή τους παραμείναμε εκεί για τη δική τους προστασία».

Σε εξέλιξη οι έρευνες - 78 νεκροί, φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στο ναυάγιο, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες πως υπήρχαν γυναικόπαιδα στο αμπάρι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και η προανάκριση, ενώ σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος «δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος».

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, με βάση νεότερη καταμέτρηση που έγινε μετά το πέρας της μεταφοράς των σορών στην Καλαμάτα, ο αριθμός των νεκρών είναι 78 και όχι 79.

Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρία διασωθέντα – ασθενή σε γιατρό «περίπου 100 παιδιά είναι στα αμπάρια» όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται 30 άτομα και η κατάστασή τους κρίνεται διαχειρίσιμη. Είναι από 16 - 49 ετών, όλοι άνδρες.



Στους 104 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων, ενώ δεν έχει υπάρξει εξέλιξη στις έρευνες από το μεσημέρι της Τετάρτης, γεγονός που προβληματίζει τις Αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι διασωθέντες θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα. Η μετακίνησή τους αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη το βράδυ.



Ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ακόμα και μετά τη λήψη καταθέσεων από τους διασωθέντες, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές πως στο μοιραίο σκάφος μετέβαιναν από 500 έως 750 άνθρωποι κυρίως από το Πακιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων που θα πάρει δείγματα DNA και από τις σορούς και από τους επιζώντες για να μπορέσει να ταυτοποιήσει τα θύματα.

Οι σοροί των μεταναστών μεταφέρονται με σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν στην Αθήνα για τη διαδικασία της αναγνώρισης και της νεκροτοψίας-νεκροτομής.


Εισαγγελική παραγγελία Ντογιάκου για ναυάγιο στην Πύλο - Αναβαθμίζονται οι έρευνες

Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, την εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου αναλαμβάνει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Οικονόμου λόγω μείζονος σημασίας της υπόθεσης.

Ήδη, στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας, Πολυξένη Τσούλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου