Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Το ποτάμι κατέβασε περικεφαλαία του 450 π.Χ.

 Το ποτάμι κατέβασε περικεφαλαία του 450 π.Χ., slpress

Ένα ζευγάρι με το παιδί του που πήγε στον Αλφειό ποταμό κοντά στο χωριό Σαλμώνη της Ηλείας για να πάρουν νερό για το χωράφι τους, σκόνταψε μέσα στις καλαμιές σε μια … περικεφαλαία του 450 π.Χ. Όπως περιέγραψε στο SLpress.gr ο δικηγόρος της οικογένειας, οι άνθρωποι στην αρχή νόμισαν ότι βρήκαν κάποιον τενεκέ, αφού εξείχε μόνον ένα τμήμα της περικεφαλαίας.

Σκαλίζοντας το χώμα, έμειναν άλαλοι, καθώς αντελήφθησαν ότι

είχαν βρει κάτι ανυπολόγιστης αξίας. Επικοινώνησαν με τον ποινικολόγο κ. Θεόδωρο Αντωνόπουλο, ο οποίος και τους κατηύθυνε. «Πήραμε τηλέφωνο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά δεν το σήκωναν, γιατί ήταν Σάββατο. Πήγαμε στην Αστυνομία, και μας είπαν ότι είναι αναρμόδιοι. Τελικά βρήκαμε αρχαιολόγο που το παρέλαβε. Μας είπαν ότι είναι του 450 ή 500 π.Χ. αλλά χωρίς βεβαιότητα και θα πρέπει να το μελετήσουν».

Σε ερώτημα για τα εύρετρα, μας είπε «κάτι θα πάρουν οι άνθρωποι, αλλά θα περάσουν χρόνια για να εισπράξουν. Όμως πρέπει να τα παραδίδουμε όσα βρίσκουμε, γιατί αλλιώς τα βλέπουμε σε μουσεία σε άλλες χώρες». Όπως του είπαν από την αρχαιολογική υπηρεσία, και άλλοι ντόπιοι κατά καιρούς κομίζουν αρχαία που βρίσκουν στα χωράφια τους, όπως περικεφαλαίες, αρχαία όπλα και άλλα αντικείμενα.

Περικεφαλαία ανάθημα στον Δία

Εικάζεται ότι πρόκειται για ανάθημα πολεμιστών, καθώς συνηθιζόταν να αφιερώνουν στον Δία ασπίδες, ακόντια ή περικεφαλαίες. Πιθανόν να την μετέφερε στην περιοχή ο Αχελώος από την Ολυμπία όπου υπάρχει ναός του Δία, αν και η διαφορά υψομέτρου είναι μικρή (η Ολυμπία βρίσκεται σε υψόμετρο 69 μ. και η Σαλμώνη στα 52 μ.)

Πρόκειται για ανδρική και κανονικού μεγέθους περικεφαλαία, αλλά μοιάζει κάπως “στενόχωρη” επειδή ήταν ζουπηγμένη και φθαρμένη από την έκθεση στις καιρικές συνθήκες 2.500 χρόνια τώρα. Το θέμα έφερε αρχικά στην δημοσιότητα η ιστοσελίδα patrisnews Ο δικηγόρος της οικογένειας, είπε: «Οι πελάτες μου επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν ότι βρήκαν μια περικεφαλαία. Τότε μαζί, και χωρίς δεύτερη σκέψη πήγαμε και την παραδώσαμε ως οφείλαμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων που το έπραξαν αυτό. Άλλωστε η περιοχή μας έχει πολλά αρχαία και πρώτοι εμείς πρέπει να προστατέψουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να αποτρέψουμε φαινόμενα αρχαιοκαπηλείας».

Η περικεφαλαία μοιάζει κορινθιακή και έχει έναν τύπο που εμφανίσθηκε κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε εν συνεχεία μεγάλη διάδοση σε πολλές περιοχές, όχι μόνον της Ελλάδας. Στην Ολυμπία έχουν βρεθεί πολλά όπλα, επιθετικά και αμυντικά λόγω των ταμάτων προς τον Δία που προστάτευε τους στρατιώτες. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο σώζονται πολλές περικεφαλαίες, ασπίδες, θώρακες και λόγχες, που είναι αναθήματα στρατιωτών στον Δία.  Η δε Σαλμώνη, πατρίδα του μυθικού Σαλμωνέα,  που είναι σήμερα μια κοινότητα 600 κατοίκων, θεωρείται η αρχαιότερη από τις οκτώ πόλεις της Πισάτιδας.

Και λίγη ιστορία

Οι Ηλείοι, μετά τη συμμαχία τους με τους Δωριείς και την κατάληψη της περιοχής, χωρίστηκαν σε τρία κράτη, την Κοίλη Ηλεία ή Ήλιδα, την Πισάτιδα και την Τριφυλία (η τελευταία είχε τρεις φυλές).  Η Σαλμώνη απέχει σε ευθεία περίπου 6 χλμ. από την αρχαία Ολυμπία, αλλά η αρχαία Σαλμώνη υπολογίζεται ότι βρίσκεται θαμμένη κάπου νοτιοδυτικά της σημερινής, πιο κοντά στις όχθες του Αλφειού.

Ισχυρότερα κράτη στην αρχαιότητα ήταν της Ήλιδας και της Πισάτιδας που συγκρούστηκαν δύο φορές για τον έλεγχο των αγώνων, όμως και τις δύο φορές κατίσχυσαν οι της Ήλιδας. Η τελευταία μεγάλη μάχη μεταξύ τους έγινε το 450 π.Χ., δηλαδή την εποχή που μάλλον αφιερώθηκε στο ναό του Δία και το ανευρεθέν πολεμικό κράνος. Η αρχαία Σαλμώνη, «επ΄Αλφειού ροαίς», πιθανολογείται ότι είναι θαμμένη αριστερά της σιδηροδρομικής γραμμής που οδηγεί από τον Πύργο στην Αρχαία Ολυμπία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου