Κώστα Δημ Χρονόπουλου
1. Αποχή:
Που οφείλεται το περίπου 50% ποσοστό της;
Στα μπάνια του λαού , στην απογοήτευση ορισμένων από τα προηγούμενα αποτελέσματα; Στην βεβαιότητα άλλων ότι η ΝΔ κερδίζει με διαφορά , συνεπώς δεν αλλάζει τίποτα, αν δεν ψηφίσω;. Στα έξοδα μετακίνησης (καύσιμα, διόδια); Ο καύσωνας κ.α ;.
Εκτιμώ πως ο βασικός λόγος της μεγάλης αποχής, είναι η αποστροφή που αρκετοί πολίτες αισθάνονται, για το απαξιωμένο , ανυπόληπτο Κ.Δ.Πολίτευμα/ Κοινοβουλευτισμό.
Δεν το εκτιμούν, δεν το εμπιστεύονται και δεν βρίσκουν τον λόγο να (απ) ασχοληθούν και να ψηφίσουν. Θεωρούν – καλώς ή κακώς- πως τίποτα ή ελάχιστα θα αλλάξει, ως προς τα βασικά ζητήματα που τους ταλανίζουν. Αν οι – απέχοντες –πολίτες πίστευαν ότι η ζωή τους πράγματι θα αλλάξει, από το εκλογικό αποτέλεσμα , δεν θα αδιαφορούσαν και δεν θα επέλεγαν τα μπάνια. Οι συνειδητοποιημένοι , σοβαροί πολίτες, απεχθάνονται τους αλληλουβριζόμενους πολιτευόμενους που αλληλοκατηγορούνται για τοξικότητα , ανηθικότητα , υποκρισία, ψευδολογία, διαφθοροδιαπλοκή , κατάχρηση, και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, καθώς και τους βουλευτές οι οποίοι έχουν μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε Κ υ ν ο β ο ύ λ ι ο !. Ορισμένοι πολίτες ψηφίζουν –με βαριά καρδιά- , επιλέγοντας τον … ολιγότερο χειρότερο. Θλίψη!. Ευθύνονται λοιπόν σχεδόν αποκλειστικά τα κόμματα, για την αποχή γιατί έχουν ευτελίσει το ΚΔΠ.
2. Ν.Δ
Πράξεις , παραλήψεις, μη άρση /εξάλειψη αδικιών, μη ριζική αντιμετώπιση της αθλιότητας του Πανεπιστημιακού Ασύλου, μη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας- ιδίως των ανηλίκων , που ανθεί και ενηλικιώνεται – μη αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των παρασίτων –μεσαζόντων , συνέχιση (μειωμένος βέβαια ) του παραλόγου ΕΝΦΙΑ και του απαράδεκτου νόμου των «προσωπικών διαφορών».
Η πάσχουσα Παιδεία και η νοσούσα Υγεία ήταν τα βασικά ζητήματα που δεν αντιμετώπισε επαρκώς. Επέφερε οριακές βελτιώσεις σε ορισμένα. Αν δεν λάβει ριζικά, αποτελεσματικά , δίκαια μέτρα τότε …… Αντίθετα σημείωσε αξιόλογη επιτυχία σε τομείς όπως: Εξωτερική πολιτική , επενδύσεις, αντιμετώπιση covid 19, ψηφιακή μεταρρύθμιση , αμυντική θωράκιση της χώρας, μεταναστευτική πολιτική κ. ο. κ .
Προφανώς οι ψηφοφόροι -40%περίπου –έκριναν πως τα επιτεύγματα υπερτερούσαν των υστερήσεων /αναποτελεσματικότητας της. Είναι δε ιδιαζόντως ενδιαφέρον το γεγονός πως παρά τα δυσάρεστα που συνέβησαν: κορωνοιός, Τέμπτη, ακρίβεια (εξωγενής κυρίως με άρτυμα ενδογενούς αισχροκέρδειας) ενεργειακή κρίση – εξαιτίας του Ουκρανικού – μεταναστευτικό κλπ. Άντεξε και τα αντιμετώπισε με σοβαρότητα.
3. ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ
Το 2019 οι ψηφίζοντες έκριναν ότι απέτυχε ως Κυβέρνηση και τον καταψήφισαν.
Το 2023 (Μαίος) οι ψηφίζοντες έκριναν ότι απέτυχε και ως Αντιπολίτευση.
Το 2023 (Ιούνιος) οι ψηφίζοντες συνέχισαν στον ίδιο μοτίβο (20%!). Οι περισσότεροι σύντροφοι αναζητούν τα αίτια της αποτυχίας σε άσχετα πράγματα όπως πχ : «Δεν επικοινωνήσαμε σωστά το πρόγραμμά μας» (σ.σ αν το είχαν κάνει, θα θριάμβευαν;).
Προδήλως δεν έχουν –ή δεν θέλουν να –καταλάβουν τα αυτονόητα.
- Όταν έχεις Κυβερνήσει εσύ και ο αντίπαλός σου, μοιραία γίνεται σύγκριση.
- Όταν έχεις αντιπολιτευθεί εσύ, καθώς και εκείνος , τότε αναπόφευκτα συγκρίνονται το πώς (ήθος, ευπρέπεια, θετική ή αρνητική συμπεριφορά) ο καθένας πολιτεύτηκε.
- Όταν πεισματικά καταψηφίζεις κάθε κυβερνητικό νομοσχέδιο ή απέχεις ή δηλώνεις «παρών» τι άραγε συνεισφέρεις;
- Όταν εξαπολύεις (ή δεν απολύεις /αποπέμπεις, αν αυθαιρετήσουν από μόνοι τους) διάφορους βουλευτές ή Υπουργούς σου που υβρίζουν σκαιότατα πολιτικούς αντιπάλους και τις οικογένειές τους ή και πολίτες που δεν συμφωνούν μαζί σου, τι αναμένεις; Επιδοκιμασία; Αποδοχή; Επιβράβευση με ψήφο;
- Όταν δηλώνεις υπερήφανος για την απαράδεκτη εθνικά και κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών , απαιτείς … χειροκρότημα; .
Κοντολογίς : όταν αποτυγχάνεις ως Κυβέρνηση και –κυρίως ως Αντιπολίτευση- γιατί απορείς για το αποτέλεσμα της κάλπης;
Τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ , όσο –κατ’ εξοχήν –από το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, κατηγορεί –ται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν άσκησε έντονη αντιπολίτευση και γι αυτό υπήρξε … «χορηγός» του εκλογικού θριάμβου της ΝΔ. (Επιεικώς) ανόητη προσέγγιση, εφάμιλλη της απουσίας επαρκούς επικοινωνιακής πολιτικής (ενώ σκληρότερη δεν μπορούσε να ασκηθεί).
(Πολιτικά) αφύσικα έλαβαν χώρα:
Κόμμα, που δεν κυβέρνησε , συρρικνώθηκε δραματικά , ενώ εκείνο που κυβέρνησε (και που φθείρεται φυσιολογικά), επιβραβεύτηκε!.
Μήπως ευθύνεται –και – η ποιότητα του τρόπου άσκησης Αντιπολίτευσης;.
4. ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ
Αύξησε τη δύναμή του, αλλά όχι όσο θα μπορούσε:
- Αστόχημα η (προεκλογική) δήλωση περί μη συνεργασίας με κανέναν, από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Εν μέσω απλής αναλογικής (που προϋποθέτει –εξορισμού- συνεργασίες (!).
- Ατυχής, άκαιρη , άτοπη , υπερφίαλη η απαίτηση, ως προϋπόθεση συνεργασίας , να… παραιτηθούν οι Αρχηγοί των δύο μεγάλων Κομμάτων(!!!....).
- Ανεδαφική , φαιδρή , και πρόωρη η αγωνιώδης προσπάθεια να προταχθεί , ως πρωταρχική κομματική στόχευση, η πρωτοκαθεδρία της αδυσώπητης α ν τ ι δ ε ξ ι ά ς πολεμικής (το 2023 σύντροφοι;).
- Αντί το βάρος της κριτικής να στραφεί προς την όμορη δεξαμενή άντλησης ψήφων (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) εξαντλήθηκε –άσκοπα και αναποτελεσματικά - εναντίον της «Δεξιάς» Ν.Δ.
5. Πρόβλεψη
Αν τα δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης , διαγκωνιστούν στο ποιο θα πρωτοστατήσει /πρωτεύσει στον αγώνα εναντίον της Κυβέρνησης (αντί να κάνουν σοβαρή, συνετή, εποικοδομητική αντιπολίτευση), το πιθανότερο είναι να συρρικνωθούν περαιτέρω. Καιρός να αντιληφθούν πως τα περί «Δεξιάς» , «Αριστεράς» κ.ο.κ, αποτελούν πολιτικά ιστορικά απολιθώματα. Τάδε ηθικά πλεονεκτήματα , οι Προοδευτικοί και Δημοκράτες , οι οπισθοδρομικοί Δεξιοί, αποτελούν φληναφήματα (sic).
6. Τα «μικρότερα» κόμματα :
Έχουν χρυσή ευκαιρία να αυξήσουν , μελλοντικά, τις δυνάμεις τους, αν ασκήσουν εποικοδομητική αντιπολίτευση .
ΥΓ: Οι (εκάστοτε) Κυβερνήσεις επιβάλλεται να σέβονται και να υιοθετούν τις ορθές προτάσεις των Αντιπολιτευόμενων Κομμάτων , τα οποία πρέπει να αποφεύγουν το: όχι σε όλα, το παρών, την αποχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου