Ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την ψηφίσει, γιατί η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να στείλει στρατιώτες της στο Σαχέλ και εκεί οι ελληνίδες μανάδες θα θρηνήσουν τα σκοτωμένα παιδιά τους. «Στα πόσα φέρετρα θα βάλει όριο ο κ. Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε σε μία κορόνα της ομιλίας του...
Τον Αλ. Τσίπρα τον έχουμε πια συνηθίσει στις λεκτικές του υπερβολές και στα λαϊκιστικά του συνθήματα. Όμως στην περίπτωση του Σαχέλ όποιος γνωρίζει λίγο τα συμβαίνοντα εκεί αισθάνεται θλίψη για την άγνοια του σε θέματα τρεχουσών εκεί εξελίξεων και γεωπολιτικής ιστορίας. Το Σαχέλ είναι μια τεράστια υποσαχάρια περιοχή, που εκτείνεται από τον ατλαντικό ωκεανό έως την ερυθρά θάλασσα. Από τις έντεκα χώρες του Σαχέλ – η λέξη σημαίνει «ακτή» αφού έχει όριο την αμμώδη «θάλασσα» της απέραντης Σαχάρας – οι περισσότερες προ της ανεξαρτησίας τους
ήσαν αποικίες τη Γαλλίας. Σε ορισμένες από αυτές και κυρίως στο Μάλι έχουν αναπτυχθεί ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που προκαλούν προβλήματα στις εν λόγω χώρες.Η Γαλλία από το 2013 και μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Μάλι έχει εμπλακεί σε μια προσπάθεια αντιμετωπίσεως της τρομοκρατίας στην περιοχή. Οι Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται από τότε έως και σήμερα σε συγκρούσεις με τους ισλαμιστές τρομοκράτες κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 5.000 ανδρών. Την βοήθειά τους προς την γαλλική αποστολή δίνουν ευρωπαϊκές δυνάμεις με ολιγάριθμα αποσπάσματα υποστήριξης: Η Αγγλία με 90 στρατιωτικούς, η Εσθονία με 50, η Δανία με 70, η Τσεχία με 60 και η Σουηδία με 60 έως 150. Έως σήμερα ουδείς στρατιωτικός εκ των χωρών αυτών έχει φονευθεί. Στις μάχες που έχουν δοθεί με τους τρομοκράτες από το 2013 έως σήμερα οι Γάλλοι έχουν χάσει πενήντα στρατιωτικούς, κυρίως στο Μάλι.
Στις 14 Ιουλίου 2021, ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, ο Πρόεδρος της Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι «με το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 θα τερματισθεί η αντί - τζιχαντιστική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Σαχέλ» ( Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων 14/7/2021, ώρα 01.01). Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμμ. Μακρόν δήλωσε ότι μετά την απόσυρση της Γαλλικής δύναμης θα παραμείνει μια μικρή μονάδα Γάλλων στρατιωτικών ως μέρος διεθνούς δύναμης. Οι στρατιωτικές βάσεις, και οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα τερματισθούν. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ( 19/10/2021, 1η σελίδα) ο πρωθυπουργός του Μάλι Σογκέλ Μαίγκα κατηγόρησε τη Γαλλία ότι εγκαταλείπει στρατιωτικά το Μάλι «εν ώρα πτήσεως» στον αγώνα που η χώρα του κάνει αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Διερωτώμαι, τα προαναφερθέντα δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να στείλει στρατιωτική δύναμη έστω εξ ολίγων στρατιωτών, όταν η Γαλλία αποσύρει τα στρατεύματά της; Από πού λοιπόν προκύπτουν εκατόμβες νεκρών Ελλήνων στρατιωτών, όπως υπονόησε ο Αλ. Τσίπρας; Στο Σαχέλ η τρομοκρατία είναι πρόβλημα, αλλά το κύριο είναι το επισιτιστικό και η λόγω της κλιματικής αλλαγής συνεχής υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του, που πολλοί οδηγούνται στη μετανάστευση. Την αλληλεγγύη του προς τους κατοίκους του Μάλι και γενικότερα του Σαχέλ θα έπρεπε να εκφράσει ο Αλ. Τσίπρας και όχι να εκτοξεύσει πολεμικά συνθήματα χωρίς περιεχόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου