Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Αερολογίες

Κώστα Δημ Χρονόπουλου

Χρόνια - και ζαμάνια –τα ίδια και τα ίδια φληναφήματα. Οι περί των πολιτική ασχολούμενοι, αλλά και τα ΜΜΕ «αγωνιούν» και θέτουν μονότονα το ερώτημα (ακόμη και σε Αρχηγό νέου κόμματος ή σε ανεξάρτητο υποψήφιο) : «Εσείς, μετεκλογικά, με ποιόν θα συνεργαστείτε;». Το ερώτημα –εκτός από την βαθύτερη φιλοσοφική του διάσταση, την εξόφθαλμη κουτοπονηριά –προξενεί κλαυσίγελω!. Ποιος άραγε υποψήφιος (άτομο ή κόμμα που κατεβαίνει στον εκλογικό στίβο για να εκλεγεί απλώς ή και να πρωτεύσει ) το κάνει –ή αισθάνεται υποχρεωμένος –να συνεργαστεί δηλ να εκτεθεί δεσμευόμενος εκ των προτέρων; Αν δηλώσει πρόθεση /προτίμηση συνεργασίας, τότε αυτοακυρώνεται. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό;. Αφού κάποιος /κάποιο κόμμα συζητεί και εκφράζει τη διάθεση/πρόθεσή του να συμπορευτεί , γιατί δεν προσχωρεί στο άλλο κόμμα από πριν, ώστε να συγκροτήσουν ενιαίο (ισχυρότερο) κομματικό σχηματισμό;. Τι καιροσκοπισμός , μετά περισσής ανοησίας, θα ήταν η αυτοτελής κάθοδος, μετά –προεκλογικής αυτοδεσμεύσεως;. Εξάλλου οι, όποιες, συνεργασίες, είθισται να είναι μετεκλογικό συμβάν.  Εκτιμώ ότι όποιος θέτει το - κλασσικό κατάντησε – ερώτημα είναι ολιγοφρενής ή κουτοπόνηρος. Και όποιος δέχεται να απαντήσει φαιδρολόγος. Τίθεται και άλλο βαρύγδουπο ερώτημα , από περινούστατους τύπους:
«Εσείς πως αυτοπροσδιορίζεστε; Που τοποθετείστε στο πολιτικό χώρο/φάσμα;». Εδώ ποιόν να πρωτολυπηθείς και ποιόν να πρωτοκλάψεις;

Τον «λειτουργό» της ενημέρωσης ή τον δυστυχή ανακρινόμενο πολιτευτή που πρέπει να απαντήσει;. Δεν γίνεται αποδεκτό το άτοπο αυτό ερώτημα. Απογοητεύει δε, επειδή δείχνει έντονο παραπολιτικό /κουτσομπολίστικο ενδιαφέρον (του ρεπόρτερ /παρουσιαστή/ καναλιού ή εντύπου) για το αν είναι ο συνεντευξιαζόμενος Δεξιός, Αριστερός, Ενδιάμεσος /Κεντρώος  ,Ρόζ , Κόκκινος, Μπλέ, ή (πολιτικά) Τραβεστί. Αντί να συζητείται το πρόγραμμα και ο τρόπος αντιμετώπισης των καυτών κοινωνικών προβλημάτων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποια ταμπέλα /χαρακτηρισμός, θα του φορέσουν ή θα φέρει ο ίδιος μαζί του για να την εκθέσει δημόσια. Μάθαμε /μας εξέμαθαν να ενδιαφερόμαστε για το περιτύλιγμα, τις ταμπέλες , τους αυτοπροσδιορισμούς και τις αυτοαναγορεύσεις  και όχι για το περιεχόμενο /το πρόγραμμα . Θλίψη!.                                                                 Ταμπέλες , συνθήματα, τσιτάτα, στιχάκια, διαχωρισμοί , αλληλοβρισίματα, παρελθοντολογία , ανάξεση εμφυλιοπολεμικών πληγών κ.ο.κ.                                                                                                                     Καλώς ορίσαμε στο (Δημοκρατικό;) Βασίλειο της υποκρισίας, της ιδεοληψίας, του διχασμού και της ελευθεριότητας.

 

 

ΥΓ Και όλα τα παραπάνω που; Μα εδώ που γεννήθηκε η …. Δημοκρατία, άναψε ο φάρος του πανανθρώπινου πολιτισμού, μεταξύ πολλών άλλων επιτευγμάτων.                                                                                                               Βέβαια γεννηθήκαμε κι εμείς εδώ, οπότε όλα εξηγούνται!......

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου