Την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από τις εργασίες της προανακριτικής αποφάσισε η πλειοψηφία της επιτροπής με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την απόφαση και να απειλεί πως θα τινάξει την έρευνα στον αέρα.
Να σημειωθεί ότι υπέρ του αιτήματος εξαίρεσης ψήφισαν 16 μέλη από την ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, το ΚΚΕ καταψήφισε και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».
Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ορίσει αντικαταστάτες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης όπου έχει προγραμματιστεί η εξέταση του πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas.
Ωστόσο, η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμορφωθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας. Είναι δε χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Πολάκη μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που είπε: «Τι θα κάνουν; Θα φέρουν την φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν να μπούμε στην συνεδρίαση; Θα είμαστε μέσα και το τι θα κάνουν αυτοί είναι δικό τους πρόβλημα. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίζουν».
Να σημειωθεί ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να θέσει την προανακριτική σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας καθώς εάν δεν ορίσει αντικαταστάτες τότε είναι πιθανό να μην μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της η προανακριτική.
Γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής δικαιώνει το αίτημα εξαίρεσης Πολάκη - Τζανακόπουλου
Να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση του αιτήματος εξαίρεσης των Πολάκη – Τζανακόπουλου η ΝΔ κατέθεσε Γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που δικαιώνει το αίτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην ακραία αλλά προσχηματική ρητορική.
Το έγγραφο είχε συνταχθεί το 2010 με αφορμή αντίστοιχο αίτημα που είχε καταθέσει η ΝΔ προκειμένου να εξαιρεθούν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις εργασίες της εξεταστικής που είχε συγκροτηθεί για την διερεύνηση του σκανδάλου της Ι.Μ. Βατοπεδίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα υποστηρίζει ότι το αίτημα εξαίρεσης είναι παράνομο και αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, τότε είχε ψηφίσει υπερ της εξαίρεσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο που παρουσιάζει το protothema.gr το ζήτημα που εγέρθηκε τότε είναι αντίστοιχο με το επιχείρημα που προβάλλουν σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Δηλαδή, πως δεν μπορούν μέλη της ανακριτικής επιτροπής να είναι και μάρτυρες για την εξεταζόμενη υπόθεση.
Στην εξεταστική για το Βατοπέδι η εμπλοκή προέκυψε από την συμμετοχή των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη οι οποίοι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες σε άλλη διαδικασία για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων.
Σύμφωνα λοιπόν με την γνωμοδότηση τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα πως κατ εφαρμογή της αρχής της αμεροληψίας η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι επιτάσσεται ο αποκλεισμός ή η εξαίρεση των προσώπων που εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, όπως είναι εκείνοι που εξετάσθηκαν ως μάρτυρες σε διαδικασία με αντικείμενο την διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι ότι πρόσωπα που προτείνονται να κληθούν ως μάρτυρες ή καλούνται ως μάρτυρες ενώπιον εξεταστικής επιτροπής, εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, οπότε σύμφωνα με την αρχή της αμεροληψίας, ιδρύεται λόγος εξαίρεσής τους από την άσκηση των καθηκόντων του μέλους της επιτροπής. Η απάντηση στο τρίτο ερώτημα είναι ότι υπόνοιες μεροληψίας εγείρονται και για τους διατελέσαντες στο αξίωμα του Υπουργού, των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονται στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής».
Ένταση
Νωρίτερα, ένταση προκλήθηκε όταν το λόγο πήρε ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να ουρλιάζει με τις φωνές να ακούγονται στον διάδρομο της Βουλής.
"Να με αποβάλλετε. Φωνάξτε την αστυνομία" παραληρούσε ο βουλευτής του Συριζα για να συνεχίσει «μετατρέψατε την επιτροπή σε χούντα. Καταγγέλλω τη βία της πλειοψηφίας".
Απαντώντας ο Κώστας Καραγκούνης είπε πως η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντο-επιτροπής πρέπει να καταδικαστεί καθώς εκθέτει τον κοινοβουλευτισμό.
Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εκτρέψει την διαδικασία υιοθετώντας πρακτικές που θυμίζουν άλλα ακραία κόμματα.
Ο κ Καραγκούνης επανέλαβε ότι αίτημα εξαίρεσης είχε υποβληθεί και το 2010 και τότε είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Είχατε συμφωνήσει, το καταλαβαίνετε;» φέρεται να είπε ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει: «γνωρίζετε για το ασυμβίβαστο κι' επιμείνατε να προτείνετε τα δύο μέλη . Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της διαδικασίας".
Όταν δε ο Ραγκούσης και η Δώρα Αυγέρη υποστήριξαν πως η διαδικασία καθυστερεί την εξέταση του Κ. Φρουζή οι Μαρκόπουλος Πλεύρης αντέτειναν: «Τώρα σας έπιασε ο πόνος. Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά».
Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νικολακόπουλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συμπεριφορά τους είναι σαν εκείνη της Χρυσής Αυγής.
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί σε «άγονες αντιπαραθέσεις». Εξηγώντας την στάση του στην ψηφοφορία εξήγησε πως «Το αίτημα που κατέθεσε η ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχει νομική βασιμότητα. Όμως υπάρχει αντίφαση που εγείρεται από το 86 του Συντάγματος που μετατρέπει ένα πολιτικό Σώμα σε ανακριτές. Είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω από τα δάχτυλό μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου