Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Η Μελίνα Μερκούρη στην Κατοχή

 Η Μελίνα Μερκούρη στην Κατοχή

 Ο Κωνσταντίνος δεν πέρασε τις «κρατικές εξετάσεις» για απόδοση τιμών στην κηδεία του. Δεν πληρούσε τα κριτήρια που θα διαβάσετε παρακάτω

Μια από τις προσωπικότητες που τιμήθηκαν με κηδεία δημοσία δαπάνη, τοποθέτηση του φερέτρου σε κιλλίβαντα πυροβόλου (φωτό 1) για τη διαδρομή μέχρι το Α΄ Νεκροταφείο των Αθηνών ήταν η Μελίνα Μερκούρη (1920-1994).

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τη Μελίνα Μερκούρη στην Κατοχή αφηγείται η σπουδαία ηθοποιός Αννα Συνοδινού (1927-2016) στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της (εικόνα 2), που τιτλοφορείται «Πρόσωπα και προσωπεία – Αυτοβιογραφικό χρονικό» (εκδόσεις Αφοί Βλάσση, Αθήνα: 1998, σελ. 62). Στο περιστατικό πρωταγωνιστούν ο αείμνηστος Γιώργος Μαρινάκης, σύζυγος της Αννας Συνοδινού, που διετέλεσε πρωταθλητής του τριπλούν, η Μελίνα Μερκούρη και ένας διάσημος δωσίλογος και συνεργάτης των ναζί. Ιδού τι γράφει η Συνοδινού στο σχετικό απόσπασμα (εικόνα 3):

«Ο Γιώργος εργάζεται στο Ταμείο Ασφαλίσεως Αρτεργατών και κάνει παρέα με νέους που τον θαυμάζουν, τον Ιγκορ Πεζά, τον Σπύρο Μερκούρη, τον Γιάννη Καλφόπουλο, τον Λάλα Μεσολωρά, τη Ζακλίν Τακβοριάν, τη Ζινέτ Λακάζ, την Ασπα Μιχαλακοπούλου, με στέκι το ζαχαροπλαστείο του Μπόκολα. Ενα απόβραδο, ανέβαινε με τον Καλφόπουλο την Ακαδημίας. Μπήκαν στο ισόγειο μπαρ Παν, που σύχναζαν οι πλούσιοι και οι κοσμικοί της Κατοχής. Πάνω από το μπαρ στον 4ο όροφο της Ακαδημίας 4, ήταν το σπίτι του Χαροκόπου που είχε παντρευτεί την πολύ νέα τότε Μελίνα Μερκούρη.

Στο μπαρ καθόταν η Μελίνα ανάμεσα στον άνδρα της και τον βιομήχανο Γιαδικιάρογλου, δωσίλογο και συνεργάτη των Γερμανών, που εκτελέστηκε ως προδότης από τον ΕΛΑΣ. Η Μελίνα, μόλις είδε τον Γιώργο με τον Καλφόπουλο, ξεφώνισε: “Πιάστε τους κομμουνιστές”. Ηταν η εποχή που ο αδελφός του πατέρα της, Γ. Μερκούρης, είχε ιδρύσει το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος (πληροφ. περιοδικού Τα Νέα του ΕΛΙΑ, αρ. 51, Απρίλιος – Ιούνιος 1998, σελ. 9)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίθετο του δωσίλογου βιομηχάνου Γιαδικιάρογλου εμφανίζεται στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο». Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλέκος Σακελλάριος πήρε, για λογαριασμό του ελληνικού λαού, εκδίκηση από τον προδότη πλούσιο φίλο της Μελίνας, «βαφτίζοντας» με το επίθετό του μια άτακτη και κακότροπη μαθήτρια, η οποία στην ταινία έτρωγε τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη.

Αξίζει να θυμόμαστε αυτές τις μικρές ιστορικές λεπτομέρειες για τα πρόσωπα που τιμά το ελληνέζικο κράτος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου