Μετά τη La Repubblica, την Telegraph, το Bloomberg, σήμερα οι Times του Λονδίνου, σε κύριο άρθρο τους με τίτλο «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Κατευθύνονται προς το σπίτι», κάνουν λόγο για επιβεβαίωση από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου για «εποικοδομητικές συζητήσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής.
Ειδικότερα, οι βρετανικοί Times δίνουν «συγχαρητήρια» στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, λόγω «ενδείξεων» πως είναι «κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Γι' αυτό και η εφημερίδα κάνει λόγο ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί σύντομα, δικαίως, να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Η πρόταση αυτή, όπως επισημαίνεται από το βρετανικό μέσο, φέρεται να παρακάμπτει το νομικό σκόπελο που ναι μεν ορίζει ότι ιδιοκτήτες των ζωφόρων είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου αλλά τους απαγορεύει να τις παραχωρήσουν.
Από την πλευρά του το ΥΠΠΟΑ, διαψεύδει τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ για οποιαδήποτε συμφωνία. Ομοίως χθες και το Μουσείο της Ακρόπολης. Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία σήμερα με το ΥΠΠΟΑ, μας ενημέρωσαν ότι για οτιδήποτε νεότερο υπάρξει επί του θέματος, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.
Το δημοσίευμα των Times
Οι Times εκτιμούν πως οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διήμερο ως προς το περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας σχηματοποιούνται σε ένα «χρονικά ανοιχτό δάνειο με αντάλλαγμα μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων» από το Μουσείο Ακρόπολης.
Επιπλέον η εφημερίδα σημειώνει την αλλαγή της δικής της στάσης επί του θέματος πέρυσι και ανανεώνει τη στήριξη στην επανένωση των Γλυπτών, σχολιάζοντας πως οι πρακτικές ενστάσεις κατά της επιστροφής έχουν «διαβρωθεί» και η νομική πτυχή ξεπερνιέται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.
Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι αντίγραφα των Γλυπτών θα πρέπει να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο μαζί με άλλα «θαύματα» που θα δανείζει η Ελλάδα, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να αναδειχθούν νικήτριες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Βρετανία να είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν και συντηρητικές φωνές ακόμη και μέσα στο διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού μουσείου που αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου