Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Η «νεκρή» Μαρία διασύρει Spiegel και εγχώριους αγαθούληδες

Σάκης Μουμτζής

Προχθές, μια από τις πιο έγκυρες ευρωπαϊκές εφημερίδες, η Neue Zurcher Zeitung (ΝΖΖ) χαρακτήρισε τον τρόπο που πρόβαλε το Spiegel την υπόθεση της «νεκρής» Μαρίας στον Έβρο ως τη μεγαλύτερη υπόθεση fake news. Kαυτηρίασε την επιπολαιότητα με την οποία το περιοδικό κάλυψε την υπόθεση, ενώ η ελβετική εφημερίδα αφήνει υπονοούμενα για την προσπάθεια του Spiegel να συντονιστεί με εκείνες τις δυνάμεις που ήθελαν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως μια χώρα που φέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες. 

Το δημοσίευμα δίνει ιδιαίτερα έκταση στην -από το πουθενά- εμφάνιση της Μπάιντα στη νησίδα του Έβρου, τη συνεχή επικοινωνία της με δικηγόρο συγκεκριμένης ΜΚΟ και την εν συνεχεία εξαφάνισή της. Όπως ήρθε έτσι ξαφνικά έφυγε. Επέστρεψε σε μια ειδυλλιακή γερμανική πόλη την οποία εγκατέλειψε -άγνωστο με τι κίνητρο- για να βρεθεί στον Έβρο. Ενώ, όπως επισημαίνει η ΝΖΖ είναι εξίσου άγνωστο με τι τρόπο εγκατέλειψε την Ελλάδα. Ομολογουμένως πολύ μυστήρια υπόθεση. 

Η εφημερίδα με προσεκτική διατύπωση επισημαίνει το πώς η Τουρκία μέσω του προσφυγικού - μεταναστευτικού προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και εκτιμά πως η υπόθεση της «νεκρής» Μαρίας έδωσε στην τουρκική προπαγάνδα μια καλή αφορμή. 

Προφανώς αυτά που βλέπει η ΝΖΖ μετά από σχεδόν έξι μήνες από το συμβάν, κάποιοι ελάχιστοι τα βλέπαμε από την πρώτη στιγμή και λοιδορηθήκαμε άγρια γι' αυτή τη θέση μας από έναν όχλο που διψούσε για πτώμα μικρού παιδιού στον Έβρο. Για πολλές ημέρες επικρατούσε μια ομαδική παράκρουση, μια ψύχωση θα έλεγα, για το κοριτσάκι που το δάγκωσε σκορπιός και πέθανε αβοήθητο από το ανάλγητο ελληνικό κράτος. 

Κάποιοι από αυτούς -δηλαδή όσοι είχαν στοιχειώδες μυαλό- θα έπρεπε να εξετάσουν μια σωρεία συμπτώσεων που, αν μη τι άλλο, καθιστούσε προβληματικό το σενάριο της «νεκρής» Μαρίας και του σκορπιού. Ενώ θα έπρεπε επίσης να σκεφτούν τι συνέπειες θα υπήρχαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν ελάμβανε χώρα ελληνική επιχείρηση διάσωσης σε τουρκική νησίδα ή σε διαφιλονικούμενη νησίδα. 

Στα καθ' ημάς, η κατάσταση ξεκαθάρισε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των 38 προσφύγων. Εκεί διαπιστώθηκε πως και οι 38 βρισκόταν σώοι και αβλαβείς σε ελληνικό έδαφος, η δε οικογένεια είχε κοντά της υγιέστατα και τα τρία παιδάκια της. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Αυτό που έμεινε είναι η ευκολία με την οποία πείθονται κάποιοι για ανύπαρκτα γεγονότα γιατί ταιριάζουν με προκατασκευασμένες αντιλήψεις που έχουν στο μυαλό τους. Δεν βάζουν στη βάσανο μιας ορθολογικής αντιμετώπισης τα δεδομένα και μετά να αποφανθούν. Έτσι -όπως στην περίπτωση της «νεκρής» Μαρίας- εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα και γελοιοποιήθηκαν. 

Ακόμα και σήμερα, ελάχιστοι είναι αλήθεια, δε θέλουν να παραδεχθούν πως εξαπατήθηκαν. Προβάλλουν το επιχείρημα πως το γεγονός ότι δε βρέθηκε το πτώμα της Μαρίας, δε σημαίνει πως δεν υπήρξε. Απλώς ανόητοι ή πολύ ανόητοι; Παραβλέπουν πως η οικογένεια έχει όλα τα παιδιά της δίπλα της υγιέστατα και πως από τους 38 της νησίδας δε λείπει κανένας, πλην της Μπάιντα. 

Ευτυχώς, που υπάρχει και η ΝΖΖ που ξεσκεπάζει την απάτη και τη συνδέει με τη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας, μέσω του προσφυγικού, να τραυματίσει το κύρος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.

ΥΓ Παρουσιάζει ενδιαφέρον το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής της Κυριακής» που αναφέρεται στο πώς στήθηκε η απάτη με τη «νεκρή» Μαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου