Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΚΕ

 May be a black-and-white image of one or more people and beard
2/5/1947. Ο ιερέας Αθανάσιος Πιάς μαρτύρησε από τον συρφετό των ανταρτών του Χαρίλαου Φλωράκη με λογχισμούς (ιατροδικαστική έκθεση), ενώ τον είχαν δέσει σε ένα έλατο!
Δεν είχα ποτέ την ευκαιρίαι να ερωτήσω κάποιον από αυτούς τους καπεταναίους του "ΔΣΕ" ή του ΚΚΕ, τι πραγματικά πίστευαν ότι θα επιτύχουν με παρόμοια ειδεχθή εγκλήματα εναντίον αθώων ανθρώπων;
Ο Ιερέας Αθανάσιος Πιάς από την Ελατόβρυση Ναυπακτίας (1890 – 1947), συμμετείχε στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας και στον ΕΔΕΣ στην Κατοχή.
Στις 11 Μαΐου 1947 έγινε επιδρομή στην Ελατόβρυση από εκατοντάδες «αντάρτες»* του Χαρίλαου Φλωράκη. Στον ιερέα είχε συσταθεί να διαφύγει στη Ναύπακτο, όπως είχαν κάνει οι περισσότεροι πατριώτες κάτοικοι των ορεινώνν χωριών της Ναυπακτίας, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Οι «αντάρτες» τον συνέλαβαν μαζί με τον αγροφύλακα του χωριού Μιχάλη Σχινά. Τους οδήγησαν στο δάσος τον Κρυονεριών στη θέση «Λάλκα», όπου μαρτύρησαν με λογχισμούς ο ιερέας και ο αγροφύλακας του χωριού.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, που έγινε από τον γιατρό της 74ης Ταξιαρχίας: «ο θάνατος του ιερέα προήλθε από τρία κτυπήματα στο κρανίο (ένα στο μέτωπο και από ένα στους κροτάφους) με ξιφολόγχη ιταλικού τουφεκιού» Αυτά τα κτυπήματα καταφέρ­θηκαν, αφού πρώτα τον άτυχο ιερέα τον είχαν δέσει στον κορμό ενός ελάτου, «δίκην εσταυρωμένου».
Η εφημερίδα Καθημερινή», αρ. φ. 10678, 11 Ιουνίου 1947, έγραψε σχετικά: «Ο σταυρωθείς και θανατωθείς δια λογχισμών Παπαθανάσης Πιάς, ιερεύς του χωρίου Ελατόβρυση της Ναυπακτίας, ο σεμνός λειτουργός του Υψίστου, πρότυπον προότητος και καλωσύνης, κατά γενικήν ομολογίαν των κατοίκων ολοκλήρου της περιοχής, εσύρθη τα μεσάνυχτα εις τον τόπον του μαρτυρίου του από τους επιδραμώντας εις το ανωτέρω χωρίον συμμορίτας. Μετά μιας ώ­ρας πορείαν ο «δημοκρατικός στρατός» τον ίδεσεν είς ένα έλατο και ειδεχθής συμμορίτης του εκάρφωσε την ξιφολόγχην του είς την αριστεράν του ωμοπλάτην πέρα ως πέρα. Ακολούθως υπό τους καγχασμούς των άλλων συμμοριτών τον ελόγχισε και είς την άλλην ωμοπλάτην, εις την κοιλίαν και τέλος δι’ ενός τελειωτικού λογχισμού του διεπέρασε το κρανίον».
(*) στο συγκρότημα των παρανόμων του Φλωράκη συμμετείχε και ο Παναγιώτης Πατούχας από το γειτονικό χωριό Άνω Χώρα, που έκανε συλλογή χρυσών δοντιών! (Ανάρτηση 7ης Μαίου 2022)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου