Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Πορτοσάλτε: Το λιοντάρι της Χειμάρρας

Άρης Πορτοσάλτε

Οι ατομικές ελευθερίες για εμάς στην Ελλάδα είναι κάτι δεδομένο. Για τους Έλληνες ομογενείς στη Βόρειο Ήπειρο είναι αγώνας για την κατάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για εμάς στην Ελλάδα η δυνατότητα να εκφραζόμαστε ελεύθερα, απρόσκοπτα είναι αυτονόητη στο πλαίσιο του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Για τους Μπελέρηδες της Βορείου Ηπείρου είναι η αφορμή να τους οδηγούν στη φυλακή!

Διαπαιδαγωγημένο με την καταπίεση από την πλέον χειρότερη εκδοχή κομμουνιστικού καθεστώτος το Αλβανικό Κράτος επιχειρεί εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να βαδίσει στην πορεία του εκδημοκρατισμού.

Πόσω μάλλον όταν η διαδρομή περνά, εκ των πραγμάτων, μέσα από τα θέματα της ελληνικής μειονότητας στη Νότια Αλβανία, όπως θεωρούν τα Τίρανα, τις περιοχές των ελληνικών μειονοτικών χωριών που αντιστοίχως εμείς αποκαλούμε ως Βόρεια Ήπειρο. Το αλβανικό Κράτος θεωρεί πως κρύβει αλυτρωτική διάθεση η επιλογή μας να προσφωνούμε τα εδάφη τους ως επέκταση της ελληνικής Ηπείρου.

Όταν εκδηλώνεται τριβή από το σημείο αυτό, ας φανταστούμε τα ακόμη, δυσκολότερα, περαιτέρω. Η ύπαρξη μειονότητας λεπτό και ευαίσθητο θέμα για κάθε Κράτος, επιβαρύνεται επιπροσθέτως όταν η Δημοκρατία του βρίσκεται ακόμη σε ηλικία προ της ωρίμανσης.

Και έτσι αρχίζει το δράμα για τους ανθρώπους της μειονότητας που υφίστανται την καταπίεση.

Εξελίσσεται από την περασμένη Πέμπτη η περιπέτεια του Φρέντη Μπελέρη, εκλεγμένου πια Δημάρχου της Χειμάρρας στη Β. Ήπειρο. Συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές το βράδυ της Πέμπτης 11 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής και κρατείται στις φυλακές των Τιράνων.

Όπως ανακοινώθηκε, κατηγορείται πως αποπειράθηκε να εξαγοράσει ψήφους. Κατηγορία την οποία ο ίδιος και οι συνεργάτες του χαρακτηρίζουν στημένη. Υπάρχει εξήγηση:
Με απόφαση του καθεστώτος Ε. Χότζα, κομμουνιστή δικτάτορα, το 1947 η περιοχή της Χειμάρρας εξαιρέθηκε από την αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη, η οποία συμπεριλαμβάνει τις περιοχές Αργυροκάστρου και Αυλώνα με τα χωριά τους. Στη Χειμάρρα τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται επιχείρηση υφαρπαγής από το Αλβανικό κράτος περιουσιών ομογενών για τουριστική ανάπτυξη.

Ο Μπελέρης, ηγείται των προσπαθειών αντίστασης στην κρατική αυθαιρεσία. Έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος Χειμάρρας κόντρα στην επιλογή που όρισε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός.
Ο Μπελέρης, από το κελί των φυλακών στα Τίρανα νίκησε με τις ψήφους των συμπατριωτών του τον Γ. Γκόρο, εκλεκτό του Ε. Ράμα.

Ο ομογενής αγωνιστής είχε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο του ‘22 όταν ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Τίρανα. Την πρώτη φορά καιρικές συνθήκες, ειπώθηκε, εμπόδισαν την περιοδεία Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά. Εκείνος υποσχέθηκε ότι θα ξαναπάει. Και τήρησε τον λόγο του, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Είχε μαζί του και τον ομόλογο του Ράμα. Όμως ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν συνόδευσε τον Μητσοτάκη στην Χειμάρρα. Υπέβοσκε το πρόβλημα της προσπάθειας υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών.

Με διαβήματα προς την Αλβανική Κυβέρνηση και τους θεσμούς της ΕΕ διαμαρτύρεται η ελληνική Κυβέρνηση και καλεί σε εγρήγορση για την καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων.
«Το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της τρομοκρατίας», δήλωσε με ανάρτηση του ο Πύρρος Δήμας.

Κι έτσι, τα γεγονότα έγιναν αφορμή να μάθουμε ή αλλιώς να αντιληφθούμε ότι στη νότια Αλβανία για εκείνους, Β. Ήπειρο για εμάς, ζουν Έλληνες ομογενείς σε συνθήκες που δεν προσομοιάζουν με τη δική μας διαβίωση στην απόλυτη ελευθερία! Στρέφουμε, συνεπώς, την προσοχή μας σ' ένα ιστορικό κομμάτι του Ελληνισμού, εκτός Ελλαδικής επικράτειας, με βαθιές ρίζες ελληνικότητας που παλεύει να κρατήσει την ταυτότητα και τα πολιτισμικά του χαρακτηριστικά.

Είναι ο ήρωας της ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο.
Ελευθερία τώρα στον Φρέντη Μπελέρη!

liberal.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου