Είμαστε σε προεκλογική περίοδο (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και φυσικό είναι να υπάρχει ανησυχία , εκνευρισμός και καταφυγή σε ανόητες, άχρηστες, αχρείαστες ενέργειες /πράξεις, όπως πχ η με κάθε θυσία διεξαγωγή debate ανάμεσα στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων (κυρίως των δύο …. «Μονομάχων», κάτι που έχω καυτηριάσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ). Στην εκλογική δημοκρατική γιορτή συνηθίζεται (τις τελευταίες δεκαετίες) να επιδιώκεται περαιτέρω τόνωση του ενδιαφέροντος του κοινού που συμμετέχει στην εκλογική πανδαισία με debate/δημόσιος διάλογος /αντιπαράθεση /τηλεμαχία. Πρόκειται για ένα bate /μπείτ = δόλωμα παραπλανητικό, τηλεοπτικού εντυπωσιασμού για τους μη διαθέτοντες , ντιπ κατά ντιπ νιονιό, προβατοποιημένους /παραπλανημένους τηλεθεατές. Επαγγελματίες : Μιντιάρχες και Κομματάρχες σε αγαστή αλληλοκατανόηση, συναντίληψη και συμφωνία, διοργανώνουν το –απαραίτητο ; -debate («d») –καρύκευμα, προκειμένου η προεκλογική σούπα να νοστιμέψει. Εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα, προφανώς για να ξεφαντώσει το πόπολο που ψηφίζει, αλλά και να γελάσει πικρά το χειλάκι εκείνων των πολιτών που δεν συμμετέχουν εκλογικά, αλλά μόνο τηλεοπτικά:
Απορίες:
1. Τι προσθέτουν οι τηλεμαχίες , ιδίως με τον τρόπο που διεξάγονται;. Γινόμαστε μέσα σε λίγη ώρα τηλεκουβέντας σοφότεροι;.
2. Δεν θα έπρεπε να είχαν από καιρό δοθεί στη δημοσιότητα τα προγράμματα όλων των κομμάτων;.
3. Αφού υπάρχει ροπή αλλά και εθισμός /έξη προς την τηλεοπτική επαφή, γιατί να μην εκθέτει κάθε κόμμα –με τον Αρχηγό ή τον εκπρόσωπό του –το συγκεκριμένο πρόγραμμά του ενώπιον ενός πάνελ 3-4 δημοσιογράφων , ώστε να καταλάβει το κοινό κάπως καλύτερα τι του προτείνεται; .
4. Δεν είναι αντιδημοκρατικό και ιλαροτραγικό να αντιπαρατεθούν μόνον οι δύο «μεγάλοι»;.
· Αυτό υποτιμά βάναυση τη νοημοσύνη και προσβάλλει τη Δημοκρατία. Άλλωστε εκείνοι που ψηφίζουν –και όχι μόνον – γνωρίζουν τις επιδόσεις και τις αποδόσεις αμφοτέρων των ηγετών και των κομμάτων που ήδη κυβέρνησαν.
· Συνεπώς κατά πόσον θα σχηματίσουν –ή θα αλλάξουν γνώμη (εκτός και αν είναι ηλίθιοι) αν τους ακούσουν να διαπληκτίζονται και τηλεοπτικά;. Θα έλεγα μάλιστα , χαριτολογώντας , πως, λογικά, είναι οι μόνοι που θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τυχόν διεξαγωγή «d», επειδή ό,τι είχαν να πουν, το είπαν και με τα λόγια και με τις πράξεις τους.
· Οι άλλοι Αρχηγοί τι είναι; . Τσόντες, κομπάρσοι, γλάστρες, … «δ η μ ο κ ρ α τ ι κ ο ί α β α ν τ α δ ό ρ ο ι» , «δ η μ ο κ ρ α τ ι κ ο ί φ α ν ο σ τ ά τ ε ς» ;. Δημοκράτες φίλοι μου οι οποίοι μετέχουν συνειδητά και συναισθηματικά στην εκλογική φιέστα με πληροφορούν πως όλα τα κόμματα προεκλογικά είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν «μεγάλα» και «μικρά» . Επομένως γιατί να έχουν προνομιακή τηλεοπτική μεταχείριση μόνον οι δύο ;. Είναι έντιμο, ηθικό, δημοκρατικό ή …… (ο,τι δεν θα ήθελα να πω);.
5. Αφού μας αρέσει ο χαβαλές, το κουτσομπολιό , το ξεκατίνιασμα, γιατί να μην είναι διευρυμένο, εκτεταμένο με …… δημοκρατική γενικευμένη συμπερίληψη και συναντίληψη το πάνελ;. Αν θέλουν και μεταξύ των δύο , ας το κάνουν μετά. (Σ.Σ Γιατί όχι –κατόπιν – ανά δύο ή ανά τρείς μέχρι καταπτώσεως δημοκρατικής).
6. Γιατί θα προσφέρουν περισσότερα, οι αντεγκλήσεις και οι τηλεοπτικές κοκορομαχίες; .Δεν είναι … διαστροφική και ά-λογη αυτή η επιλογή «ενημέρωσης» ;.
7. Δεν μας αρκούν οι πολυετείς μονόλογοι, οι συχνές κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις και οι σχοινοτενείς προσπάθειες αλληλοεξόντωσης /απαξίωσης του έργου αλλήλων , θέλουμε περισσότερο;. Τέτοιος και τόσος μαζοχισμός πια;.
8. Πόσο άραγε ανώριμο, ευήθη /ολιγοφρενή, θεωρούν –πολιτικοί και μιντιοοικονομικό κατεστημένο – τον λαό (όχι βέβαια ότι μερίδα του λαού δεν εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία ), ώστε να νομίζουν πως μετά από τα χρόνια πεπραγμένα, τον βίο και την πολιτεία τους, δεν έχει σχηματίσει γνώμη για εκείνους, αλλά θα το πράξει , μόνον αν διεξαχθούν οι (εκ των ων ουκ άνευ;) τηλεμαχίες;.
9. Υπάρχει ειδικός λόγος που επιβάλλει την γελοιοποίηση , τον ευτελισμό μέσω και του «d» της προεκλογικής περιόδου;. Δεν αρκούν τα όσα εξεμούν οι «πολιτικοί» μας εναντίον των αντιπάλων τους περιοδεύοντας; . Θα πρέπει να εμπλουτιστεί το φτηνό σκηνικό και με τηλεμαχία;.
10. Γιατί ορισμένοι Αρχηγοί, (από αφέλεια, ή πονηρία;) παίρνουν πιο πατριωτικά, λεβέντικα, νταηλίδικα το πράγμα, και προσκαλούν /προκαλούν τους αντιπάλους τους σε προσωπική αναμέτρηση (ώστε να μετρηθεί το μπόι, ή δύναμή τους και όποιος νικήσει) στα ….μαρμαρένια –γυάλινα τηλεαλώνια, προκειμένου ο «τηλεμαχονικητής» να κερδίσει τις ε ι κ ο ν ο ε ν τ υ π ώ σ ε ι ς ώστε να κυβερνήσει; . Αναρωτιέμαι πόσοι νόημονες συνέλληνες συμμερίζονται /εγκρίνουν το να στηθούν τέτοιες … πολιτισμένες , «δημοκρατικές» αρένες όπου δύο μονομάχοι θα αναμετρηθούν (μέχρι θανάτου =τέλους του τηλεοπτικού χρόνου) για το τηλεθεαθήναι; .
11. Έχουν τάχα αντιληφθεί οι θιασώτες και οι διοργανωτές των τηλεαναμετρήσεων / «d», το πόσο εκτίθενται στα μάτια σοβαρών μετριοπαθών πολιτών (ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιοι);.Τι να τους πουν και (κατά) πόσο να τους αλλάξουν γνώμη , να τους πείσουν να ψηφίσουν εκείνους και όχι τους άλλους;.
ΥΓ Προϋπόθεση απόκτησης ενός γνήσιου Δημοκρατικού Πολιτεύματος –και όχι «δημοκρατικής μπανανίας» - είναι η (δια της Παιδείας –καλλιέργειας) προσπάθεια συρρίκνωσης του ποσοστού εκείνων που σκέπτονται από το λαιμό και κάτω (!).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου