Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Όταν οι μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να φιμώσουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο

Όταν οι μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να φιμώσουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο 
 02/05/2023
|Την επόμενη εβδομάδα, στις 10 Μαΐου, είναι οι φοιτητικές εκλογές, και ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που διεξάγονται σε τόσο πολωμένο κλίμα, καθώς ακολουθούν οι εθνικές εκλογές. Πολλοί αναλυτές προκρίνουν, ότι θα αποτελέσουν ένα crash test για το πού θα κυμανθεί η εκλογική βάση προτίμησης για την ανάδειξη της ελληνικής κυβέρνησης.

της Δρος. Άννας Κωνσταντινίδου*

Είναι, όμως έτσι; Αυτό που πρέπει να αναφερθεί ευθύς εξαρχής, είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω των μηχανισμών του στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, καθώς εκτός από τη δεδηλωμένη κομματική φοιτητική παράταξη χρησιμοποιεί και τα ΕΑΑΚ (ως τάγματα εφόδου) με σκοπό τον εκφοβισμό και τη φίμωση των υπολοίπων κομματικών παρατάξεων, διαμορφώνει συνθήκες που βρίσκονται μακριά από όσα εκπροσωπεί το

Πανεπιστήμιο, στο οποίο κανονικά πρέπει να κυριαρχεί η ελευθερία της άποψης και της σκέψης, ο διάλογος και η δυνατότητα ύπαρξης της αντίθετης γνώμης. Πρακτικές και ιδεολογίες που ως φαίνεται φοβίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια εσχάτως να στρέφεται με τουλάχιστον αδόκιμο και ενίοτε με λυσσαλέο τρόπο όχι μόνο εναντίον του υγιούς φοιτητικού κινήματος, βάζοντας τα ΕΑΑΚ να σπάζουν και να καταστρέφουν τα λεγόμενα “τραπεζάκια” των υπολοίπων κομματικών παρατάξεων, αλλά και με μεθόδους εκφοβισμού αφενός να απαιτούν από ιστορικές παρατάξεις του Πανεπιστημίου να μην κατέλθουν στις φοιτητικές εκλογές, αφετέρου να απαιτούν από πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές να σταματήσουν να εκφράζονται επειδή έτσι απλά δεν τους αρέσει η δημόσια γνώμη τους.

Πριν δύο μήνες, ζήσαμε την προσπάθεια φίμωσης της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, που εξέφρασε δημόσια τις απόψεις της, οι οποίες ωστόσο χαλούσαν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πέραν λοιπόν αυτού του συμβάντος, εδώ και αρκετό καιρό οι μηχανισμοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως ειδησεογραφικά ιστολόγια και εφημερίδες, στρέφονται εναντίον μου διότι ούσα ερευνήτρια του ελληνικού Πανεπιστημίου υποστηρίζω με δημόσια αρθρογραφία μου τον Θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα τον επικεφαλής του, τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Advertisement

Δυστυχώς, η αποστροφή του ΣΥΡΙΖΑ για τους Θεσμούς της συντεταγμένης Πολιτείας είναι γνωστή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα, ότι είναι το κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου που τη δεδομένη στιγμή όχι μόνο κρατά ψηλά την παντιέρα για συμμετοχή φασιστικών μορφωμάτων στις επερχόμενες, εθνικές εκλογές, αλλά επιπλέον διατηρεί στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που είτε έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης, είτε είναι καταδικασμένα αμετάκλητα, είτε εκκρεμεί για αυτούς απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης κατόπιν παραπομπής τους στην κρίση της. Στοιχεία δηλαδή που αποδεικνύουν, ότι το συγκεκριμένο κόμμα που διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού έχει διαμορφώσει τη δική του ιδεολογία περί Κράτος Δικαίου και απονομής της Δικαιοσύνης, που εν πολλοίς συμβαδίζει με τα πρότυπα του σοβιετισμού και του σταλινισμού, όπου το Κόμμα είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για όλα και για όλους.

Από εκεί και ύστερα, και όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση μου, προσπαθεί με λυσσαλέο τρόπο να φιμώσει την προσωπική μου αρθρογραφία, αναρτώντας στα ιστολόγια που πρόσκεινται σε αυτό χωρίς την προσωπική μου άδεια κείμενά μου που βρίσκονται στους μη δημόσιους λογαριασμούς μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου με τρόπους που αφήνουν ακόμα και υπονοούμενα σεξισμού να με εκθέσει και να με εκφοβίσει (ναι καλά διαβάζετε), επειδή τάσσομαι δημόσια υπέρ ενός Θεσμού που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης αποστρέφεται, αυτόν των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε, είναι γνωστές οι απόψεις κορυφαίων στελεχών του δεύτερου κόμματος της Ελληνικής Βουλής σχετικά με την Εθνική Άμυνα που όχι μόνο δεν την θεωρούν αυτοσκοπό, αλλά αντίθετα διαμορφώνουν μέσω των πολιτικών επιλογών τους τη θέση ότι οι αμυντικοί εξοπλισμοί δεν χρειάζονται στην Ελλάδα, υπό την αντίληψη ότι αξίζει τον κόπο ακόμα και «να το ρισκάρουμε». Και όλα αυτά σε μία Ελλάδα με τον συγκεκριμένο επιθετικό αναθεωρητή γείτονα, δηλαδή την Τουρκία, που απειλεί διαρκώς και αμφισβητεί τόσο την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Και στρέφεται η αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον μίας ερευνήτριας του Ελληνικού Πανεπιστημίου, ίσως επειδή χαλάω το αφήγημα για την πρόθεση που έχει το συγκεκριμένο κόμμα για δεύτερες Πρέσπες αυτήν τη φορά στο Αιγαίο, καθώς υποστηρίζω δημόσια τον στρατηγό Φλώρο που παρεμπιπτόντως είναι ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα του τουρκικού καθεστώτος.

Και προφανώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει, ως φαίνεται, Πρέσπες του Αιγαίου σε περίπτωση εκλογής του ως κυβέρνηση, μια και τα ιστολόγια που πρόσκεινται σε αυτό με χτυπούν δημόσια, ειδικά όταν με αρθρογραφία αναφέρομαι σε συγκρίσεις της νυν ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με τον προκάτοχο του στρατηγού Φλώρου, ο οποίος έβγαλε την τιμημένη στολή του Ναυάρχου, προκειμένου να συνδράμει τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η κατάπτυστη για τα ελληνικά συμφέροντα Συνθήκη των Πρεσπών.

Παρόλα αυτά, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ούτε φιμώνεται, ούτε φοβάται από αυτές τις πρακτικές, οι οποίες όχι μόνο δεν τιμούν το Πολίτευμα της Δημοκρατίας αλλά και το Κράτος μας εν γένει, που αδιαμφισβήτητα ανήκει στη Δύση όσο και εάν μερικοί θα το ήθελαν να βρίσκεται αλλού, ειδικά την περίοδο που διανύουμε και λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι φοιτητές λοιπόν την άλλη εβδομάδα οφείλουν στην ιδέα του φοιτητικού κινήματος να δώσουν ένα ράπισμα σε όλες αυτές τις μεθόδους, που απηχούν σε φασιστικές και ολοκληρωτικές αντιλήψεις, όπως και οι Έλληνες ως μία γροθιά την 21η Μαΐου καλούμαστε να αποδείξουμε ότι στην Ελλάδα δεν χωράει ο τραμπουκισμός, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί εμμέσως πλην σαφώς ως πρακτική διαμόρφωσης της κοινωνικής αλυσίδας και της κοινής γνώμης.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι έχω ξαναμιλήσει για συγκεκριμένες στρεβλώσεις που πρόσφατα καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια να περάσουν ως κανονικότητα, ειδικά στον κεφαλαιώδη για την άμυνα και την ασφάλεια της πατρίδας μας χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ευτυχώς, δεν πέρασαν και είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα περάσουν ούτε τώρα. Και σε ότι αφορά σε εμένα, δεν τίθεται θέμα για οποιαδήποτε υποχώρησή μου επ’ αυτού. Είμαστε πάρα πολλοί με την ίδια άποψη για τις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό με γεμίζει κυριολεκτικά με αισιοδοξία!

* Η Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΑΠΘ, διδάσκουσα στην Ανώτερη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου