Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Στον δρόμο της αυτοδυναμίας

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Νέα Δημοκρατία δεν νίκησε απλώς. Κατήγαγε θρίαμβο. Και στο κείμενο αυτό θα ασχοληθώ με τον νικητή, γιατί σε αυτόν ανήκει η σημερινή νύκτα. Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε πανηγυρικά για έναν βασικό λόγο. Γιατί οι πολίτες έκριναν πως διαχειρίστηκε με ικανοποιητικό τρόπο τις αντίξοες εξωγενείς καταστάσεις ή να το θέσω διαφορετικά, πολύ καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ αν βρισκόταν στην κυβέρνηση. Κάτι που φαινόταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και τρία σχεδόν χρόνια. Συνεπώς, μπορεί να μετράνε τα λάθη του βασικού αντιπάλου της Νέας Δημοκρατίας, όμως αυτό που έκρινε το εκλογικό αποτέλεσμα και έδωσε σε αυτό τη συγκεκριμένη θριαμβευτική διάσταση, ήταν η θετική εικόνα που είχαν οι ψηφοφόροι για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της τετραετίας.

Δευτερευόντως, ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία

είχε μια ξεκάθαρη εκλογική στρατηγική, ένα σαφές αίτημα, αυτό της αυτοδυναμίας. Κάτι που εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται. Συγχρόνως, αποτελεί και μια ένδειξη για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Αφησα για το τέλος την προσωπικότητα του πρωθυπουργού που με την παρουσία του έδωσε ένα άλλο χρώμα στο κόμμα του, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε στη διαμόρφωση του τελικού, αναπάντεχα θριαμβευτικού, αποτελέσματος. Εξ αυτού του λόγου μπορώ αβίαστα να πω ότι ο πρωθυπουργός είναι σήμερα πανίσχυρος όχι μόνον στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στο εσωτερικό της παράταξης της οποίας ηγείται.

Με τέτοια εκλογική επίδοση ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις επιλογές του εφ’ όλης της ύλης. Αλλωστε, τα λάθη για τα οποία ακούστηκαν εσωκομματικές φωνές κριτικής, αφενός αναγνωρίστηκαν από τον ίδιο και αφετέρου συνυπολογίστηκαν από το εκλογικό σώμα στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

ADVERTISING

Αυτά που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν η θετική εικόνα που είχαν οι ψηφοφόροι για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της τετραετίας και η ξεκάθαρη στρατηγική που είχε χαράξει η Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτό το ποσοστό, που είναι ήδη ποσοστό αυτοδυναμίας, θα προχωρήσει στις δεύτερες εκλογές. Δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ και κυρίως δεν έχει κανένα λόγο να σχηματίσει μια συνεργατική κυβέρνηση που θα εξαρτάται από τη διάθεση κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εμφορούνται από τα γνωστά αντιδεξιά αισθήματα. Και όλα αυτά να γίνουν ενώ έχει την αυτοδυναμία κλειδωμένη. Συνεπώς, οι επόμενες ημέρες, εκτιμώ, πως ελάχιστο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν ως προς τις διερευνητικές εντολές.

Εκεί που θα υπάρξει ενδιαφέρον θα είναι οι τακτικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρωτίστως της αξιωματικής, για τις προσεχείς εκλογές.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πως διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν για αυξημένη αποχή, λόγω μιας διάχυτης απογοήτευσης και λόγω ενός ακαθόριστου θυμού. Η συμμετοχή κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα, δίνοντας πρόσθετο κύρος στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου